נגישות

מהם כפתורים באוזניים וניתוח כפתורים?

כפתורים באוזניים הוא השם הפופולרי והמוכר של צינוריות אוורור המשמשות לטיפול בנוזלים באוזניים. במקרים רבים של המצאות נוזלים באופן כרוני באוזן, יש צורך למצוא דרך לנקזם. החדרת צינורית דרך התופית, הליך הידוע גם בשם "ניתוח כפתורים", מאפשרת הן ניקוז של הנוזלים מהאוזן והן שמירה על אוורור תקין של האוזן התיכונה. במקרים אחרים משמשים הכפתורים לטיפול בדלקות אוזניים חוזרות.

במהלך ניתוח כפתורים, המבוצע בהרדמה כללית, מבוצע נקב זעיר על פני עור התוף ובו מוחדרת הצינורית, המשמשת הן לניקוז הנוזלים ומהאוזן התיכונה החוצה והן לאוורור תקין של האוזן התיכונה.

ניתוח כפתורים באוזניים תסמינים תהליך ודרכי טיפול

למה חשוב להוציא את הנוזלים?

האוזן התיכונה, במצבה הטבעי והתקין, הינה חלל מאוורר. המצאותם של נוזלים באוזן התיכונה נובעת לרוב מחסימת מעברי האוורור שלה ועלולה לבוא לידי ביטוי בירידה בשמיעה, דלקות אוזניים חוזרות, כאבי אוזניים, עיכוב בהתפתחות השפה והדיבור, עצבנות ובפגיעה באיכות החיים.

נוזלים באוזניים הוא מצב נפוץ יחסית בקרב ילדים (אולם יכול להתרחש גם אצל מבוגרים). הסיבה לכך היא שאצל ילדים, התעלות המשמשות לאוורור האוזניים הן צרות וקטנות יותר, ולכן עלולות "להחסם" בקלות יחסית ולמנוע אוורור תקין של האוזן התיכונה.

 

האם תמיד נוזלים באוזניים מחייבים ניתוח כפתורים?

לא. לאור העובדה שברוב המקרים מדובר בילדים, לעיתים קרובות ניתן להסתפק בטיפול בשמרני יותר או במעקב. בחלק מהמקרים, עם גדילתו של הילד והרחבת התעלות המשמשת לאוורור האוזניים, חל שיפור באוורור הטבעי של האוזן והנוזלים נספגים, מה שמייתר את הצורך בניתוח. עם זאת, חשוב שרופא אף אוזן גרון ינהל מעקב תכוף הן מבחינה קלינית והן מבחינה שמיעתית.

 

מתי רואים תוצאות?

לרוב ניתן לראות שיפור משמעותי הן מבחינת התפקוד השמיעתי והן בנינוחות של הילדים תוך ימים ספורים ובמהלך השבועות הראשונים שלאחר הניתוח. חשוב להמשיך במעקב אצל רופא אף אוזן גרון לאחר הניתוח, ע"מ לוודא שהצינוריות עדיין במקום ומתפקדות וכן להמשיך במעקב שמיעתי לאורך זמן, במטרה לקבל תמונה מלאה ועקבית ככל שניתן על מצב האוזניים.

 

האם יתכנו סיבוכים לאחר ניתוח כפתורים?

מעבר לסיבוכים האפשריים הנלווים לכל ניתוח המבוצע תחת הרדמה, יתכנו מקרים של הפלטות מהירה של הצינוריות או הוותרות של נקב זעיר בעור התוף. במקרים של נקב שלא התאחה לאורך זמן – יהיה צורך בסגירתו בניתוח נוסף בגיל מאוחר יותר.

 

האם יש צורך באטמים לאחר ניתוח הכפתורים?

קיימות גישות שונות בקרב הרופאים המנתחים – ישנם רופאים התומכים בשימוש באטמי אוזניים בבניה אישית, מחשש להתפתחות זיהום בשל חדירת מים לאוזן התיכונה. במקרה של המלצה על אטמי אוזניים  – מומלץ לקחת מידה לאטמים טרם הניתוח. עם זאת, חשוב לציין שהדיעות מגוונות וישנם רופאים אשר ממליצים על המנעות מהרטבת האוזן בימים הראשונים שלאחר הניתוח בלבד או רק במקרים בהם מתפתות דלקות. מומלץ בכל מקרה להתייעץ עם הרופא המטפל.

 

האם הכפתורים נשארים שם לצמיתות?

ממש לא! במרבית המקרים, הצינוריות (כפתורים) נפלטות מעצמן כ-6 עד 18 חודשים לאחר ניתוח והנקב שבוצע בעור התוף מתאחה מעצמו. במקרים מסוימים, בהם לא נפלטה הצינורית, יהיה צורך בהוצאתה ע"י רופא אף אוזן גרון המטפל.

חשוב לזכור, גם לאחר שהכפתורים כבר נפלטו –  יש צורך בהמשך מעקב שמיעתי, ע"מ לוודא שאין הישנות של הירידה בשמיעה.

 

הערה: מאמר זה מספק מידע כללי ואינו מהווה תחליף לבדיקת רופא מקצועי. לצורך קבלת אבחון מדויק, חשוב להתייעץ לגבי כל מקרה באופן פרטני עם גורם רפואי מוסמך.

מאמרים מומלצים...

אובדן שמיעה – סימנים ותסמינים איך לפתוח אוזן סתומה? נוזלים באוזניים אצל תינוקות, ילדים ומבוגרים – אבחון ואופן טיפול

להתייעצות ללא התחייבות

השאירו פרטים ונחזור אליכם:

    מצא מכון שמיעה
    קרוב לביתך

    image not found

    לקטלוג
    מכשירי שמיעה

    image not found
      התקשרו עכשיו
      צרו קשר

    להתייעצות ללא התחייבות השאירו פרטים: