נגישות

האוזן מורכבת משלושה אזורים: אוזן חיצונית, תיכונה ופנימית, כאשר עור התוף הוא רקמה דקה המפרידה בין האוזן החיצונית לתיכונה. האוזן הפנימית כוללת את שבלול האוזן ואת עצב השמיעה ותפקידה הוא להמיר את גלי הקול לאותות חשמליים אשר מועברים באמצעות עצב השמיעה למוח.

 

גלי הקול אינם מגיעים ישירות אל האוזן הפנימית אלא עוברים ראשית דרך האוזן החיצונית והתיכונה. באוזן התיכונה מצויות שלש עצמות זעירות – עצמות השמע. עצמות השמע משמשות, בין היתר, כמעין מגבר להעברת גלי הקול לאוזן הפנימית. קלי הקול המגיעים אל האוזן מרעידים את עור התוף אשר בתורו מעביר את התנועה אל עצמות שמע.

 

?מהו חשיבותו של עור התוף

אוזן שכל חלקיה מתפקדים היטב מאפשרת שמיעה תקינה. פגיעה בכל אחד מחלקי המערכת המדויקת הזו עלולה לפגוע בשמיעה, כולל פגיעה בעור התוף. בנוסף, לעור התוף תפקיד חשוב נוסף: הגנה על האוזן התיכונה. כאשר יש נקב בעור התוף הדבר גורם לסיכון מוגבר לדלקות אוזניים באוזן התיכונה. דלקות חריפות וחוזרות באוזן התיכונה יכולות להביא לפגיעה בחלקי מערכת השמיעה, לעתים פגיעה זו עלולה להיות קבועה.

 

חשיבותו על עור התוף

איפה ממוקם עור התוף?

מה הם הגורמים לפגיעה בעור התוף?

הגורם השכיח ביותר לקרע בעור התוף הוא זיהומים באוזן התיכונה. סיבות נוספות אשר יכולות להוביל לפגיעה בעור התוף כוללות חבלה, חשיפה לרעש פתאומי וחזק מאד או שינויי לחץ מהירים כמו בזמן צלילה עמוקה.

 

מה הם הסימפטומים לקרע בעור התוף?

עוצמת הפגיעה בשמיעה תלויה בהיקף וסוג הנזק לעור התוף. הסימפטומים השכיחים לנקב בעור התוף מלבד ירידה בשמיעה כוללים גם טינטון – צלצולים באוזניים, כאב באוזן והפרשה רירית או מוגלתית מהאוזן.

דלקת באוזן התיכונה, שיכולה גם לגרום לפגיעה בעור התוף, יכולה להתבטא בחום גבוה של מעל ל- 38 מעלות, כאב עז וייתכן אף אובדן שיווי המשקל. אצל ילדים ותינוקות יכולים להופיע תסמינים דמויי שפעת: הקאה, חולשה, עצבנות, ישנוניות וחוסר תיאבון.

איך מרגיש נקב בעור התוף?

עור תוף מחורר, הנקראת גם קרע בעור התוף, יכולה לגרום לתחושות שונות, שיכולות להיות שונות מאדם לאדם. חשוב לזכור כי איש מקצוע רפואי הוא המקור הטוב ביותר לאבחון מדויק. תסמינים נפוצים כוללים כאב חד או עמום, אובדן שמיעה אפשרי, ניקוז נוזלים או מוגלה מהאוזן וצלילים כמו צלצולים או זמזום. אנשים מסוימים עשויים גם להיתקל בסחרחורת, רגישות לרעשים חזקים, או תחושת מלאות או לחץ באוזן. בהתחשב בדמיון של תסמינים אלה למצבי אוזניים אחרים, התייעצות עם מומחה בריאות, רצוי עם מומחה לאוזן, אף וגרון, היא חיונית לאבחנה מדויקת ולהדרכה מתאימה.

איך ניתן לאבחן פגיעה בעור התוף?

בבדיקה של רופא עלול להתעורר חשד לפגיעה בעור התוף. באמצעות מכשור מיוחד הרופא בוחן את עור התוף וסביבתו ובודק האם קיים חשד לדלקת ופגיע בעור התוף. כדי לסייע לרופא באישוש האבחנה, מתבצעת גם בדיקת שמיעה ע"י קלינאי תקשורת. בדיקת שמיעה מלאה כוללת מספר בדיקות שבודקות את הרכיבים השונים באוזן. אחת הבדיקות הנפוצות היא טימפנומטריה – בדיקה אובייקטיבית, קלה, פשוטה ומהירה שאינה מכאיבה ונפוצה באבחון גם בקרב ילדים ותינוקות כיוון שהיא אינה דורשת שיתוף פעולה מצד הנבדק.

במהלך הבדיקה, מכשיר קטן שנקרא טימפנומטר משמיע צלילים בתדירויות קבועות מראש תוך כדי יצירת לחצי אוויר בתעלת האוזן. המכשיר בודק את התגובה המוחזרת מרכיבי האוזן ההולכתיים: עור התוף ועצמות השמע, ומתרגם אותה לערכים מספריים שאותם ניתן להציג על גבי גרף. במהלך הבדיקה נבדקות היענות מערכת השמיעה ההולכתית, תקינות לחצי האוויר באוזן התיכונה ויעילות תנועת עור התוף.

נקב בעור התוף גורם לכאבים רבים באוזן

נקב בעור התוף גורם לכאבים חזקים באוזן

מהו הטיפול המומלץ לנקב בעור התוף?

במרבית המקרים, נקב בעור התוף יחלים מעצמו תוך כמה שבועות או יותר. עד להחלמה, מומלץ לא להרטיב את האוזן. במידה שיש כאבים או חוסר נוחות ניתן להשתמש בתרופות משככות כאבים. כאשר ישנו קרע גדול לעתים יהיה צורך בניתוח בעור התוף. במהלך הניתוח, מוכנס טלאי רקמה רכה לכיסוי הנקב בעור התוף. האוזן החיצונית והתיכונה ממולאות בחומר רך אשר נמס ונעלם תוך מספר שבועות לאחר הניתוח. כך או כך, מומלץ תמיד לבקר אצל רופא מומחה לבדיקה בכל עת שעולה החשש לקרע או לפגיעה, בכדי להבטיח טיפול איכותי ומטיב ומניעת גרימת נזק לטווח הרחוק.

איך מטפלים בקרע בעור התוף?

קרע בעור התוף, הידוע גם בשם ניקוב קרום התוף, יכול להיגרם על ידי גורמים שונים כגון זיהומים, טראומה, שינויים פתאומיים בלחץ או החדרת חפצים לתעלת האוזן. גישת הטיפול עשויה להיות תלויה בחומרת הקרע ובסיבה הבסיסית. להלן כמה צעדים כלליים שניתן לנקוט:

הערכה רפואית: אם אתה חושד שיש לך קרע בעור התוף, חשוב לפנות לרופא, רצוי למומחה אוזן, אף וגרון (אף אוזן גרון), לאבחון נכון. הם יבחנו את האוזן באמצעות כלים מיוחדים כדי לאשר את הקרע ולהעריך את גודלו וחומרתו.

מנוחה והגנה: במקרים רבים, קרע קטן עשוי להחלים מעצמו תוך מספר שבועות. במהלך תקופה זו, חשוב להגן על האוזן מפני טראומה או זיהום נוספים. הימנע מהחדרת כל דבר לאוזן, כולל צמר גפן או חפצים אחרים.

תרופות: אם יש זיהום, הרופא עשוי לרשום אנטיביוטיקה כדי למנוע או לטפל בזיהום. הם עשויים גם להמליץ על משככי כאבים אם אתה חווה אי נוחות.

התערבות כירורגית: במקרים של קרעים גדולים או כאשר עור התוף אינו מתרפא מעצמו, ייתכן שיהיה צורך בניתוח. האפשרויות הניתוחיות כוללות:

טימפנופלסטיקה: הליך כירורגי זה כולל תיקון עור התוף באמצעות שתל, אשר עשוי להילקח מרקמת המטופל עצמו או מחומר סינטטי.

מירינגופלסטיקה: בדומה לטימפנופלסטיקה, הליך זה מתמקד במיוחד בתיקון עור התוף. לאחר הטיפול הראשוני, סביר להניח שהרופא שלך יקבע פגישות מעקב כדי לעקוב אחר התקדמות הריפוי ולהבטיח שאין סיבוכים.

למידע מקיף ובדיקות בעיות שמיעה נוספות אתם מוזמנים לפנות כבר היום לאודיו מדיק.

להתייעצות ללא התחייבות

השאירו פרטים ונחזור אליכם:

    מצא מכון שמיעה
    קרוב לביתך

    image not found

    לקטלוג
    מכשירי שמיעה

    image not found
      התקשרו עכשיו
      צרו קשר

    להתייעצות ללא התחייבות השאירו פרטים: