בדיקת שמיעה אצל ילדים ותינוקות חשובה לפענוח בעיות שמיעה ושיפור השמיעה – לא כל מקרה של ילד שאינו מגיב כצפוי מצביע על בעיית שמיעה. אספנו לכם באודיו-מדיק מידע שימושי הכולל הסבר על חשיבות ותהליך הבדיקה ומספר סימנים מעידים על מנת שתהיו ערניים למצב.
תוכן עניינים:
- חשיבות השמיעה בהתפתחות הילד
- גורמים לבעיות שמיעה אצל ילדים
- הסימנים המקדימים לבעיות שמיעה אצל ילדים ותינוקות
- מדוע בדיקות השמיעה בבית החולים אינן מספיקות?
- סוגי בדיקות שמיעה לילדים
- איך מתבצעת בדיקת שמיעה לתינוקות?
- איך מתבצעת בדיקת שמיעה לילדים?
- הכנת הילד לבדיקת שמיעה
- אפשרויות טיפול והתערבות
חשיבות השמיעה בהתפתחות הילד
השמיעה ממלאת תפקיד מהותי בהתפתחות הילד, ומשפיעה על רכישת השפה, האינטראקציות החברתיות ואיכות החיים הכללית שלו. זיהוי מוקדם של בעיות שמיעה הוא חיוני להתערבות ותמיכה יעילה.
האם התינוק שלכם מגיב לגירויים ויזואליים אך לא מסתובב כאשר אתם קוראים בשמו? הילד שלכם מהופנט לטלויזיה ומתעלם כאשר אתם קוראים לו לבוא לאכול? יתכן ומדובר בתופעה חולפת שמקורה במקרים רבים בהצטברות נוזלים באוזניים, בחוסר ריכוז או בעיכוב קל, אך יתכן ומדובר בבעיית שמיעה כלשהי, כזו שאיתור מוקדם שלה וטיפול מהיר בה יכול לעשות את כל ההבדל.
למרות שבכל בית חולים מבצעים בדיקת שמיעה לתינוק שנולד, אין בכך כל הבטחה לעתיד השמיעה של התינוק או הילד. בעיות שמיעה יכולות להתפתח בגיל מאוחר יותר, או להיות כאלה אותן ניתן לפספס בבדיקה זריזה בבית החולים.
אם אתם נתקלים במצבים כמו אלו שצוינו מעלה, ומרגישים כי התינוק או הילד לא מגיב אליכם בצורה הצפויה, מומלץ לבצע בדיקת שמיעה בהקדם על מנת לאבחן את הבעיה ולאתר את אופן הטיפול הנכון ביותר עבורה.
אבני דרך בהתפתחות השמיעה והדיבור
כאשר מתייחסים לאבני הדרך ההתפתחותיות, הן מבחינת השמיעה והדיבור ובכלל, חשוב ראשית להדגיש כי כל ילד מתפתח באופן הייחודי לו וכי יתכנו הבדלים בקצב ההתפתחות אף בקרב אחים הגדלים באותה המשפחה. מעבר לכך, כאשר יש עיכוב בהשגת אבני הדרך – אין משמעות הדבר כי הילד אינו שומע או סובל מבעיה כלשהי. עם זאת, הכרות של אבני הדרך ההתפתחותיות בתחום השמיעה והדיבור עשויה לעזור בכל מקרה של שאלה או חשד, ואף להרגיע בעת הצורך.
חשוב לציין, כי בכל מקרה בו מתעורר חשד לגבי מצב השמיעה של ילדכם, מומלץ לפנות בהקדם לרופא המטפל.
פירוט של שלבי ההתפתחות השמיעתית והלשונית המצופים מגיל לידה ועד גיל 5:
הרשימה הבאה מציגה חלק מאבני הדרך המצופות בתחום השמיעה והדיבור ומבוססת על פרסומים של האגודה האמריקאית להפרעות בתקשורת (ASHA) ושל ה- National Institutes of Health –
גיל 0-3 חודשים
- מגיב לקולות חזקים
- נרגע או מחייך כשמדברים אליו
- משמיע מגוון קולות
- מפסיק/מתחיל לינוק בתגובה לקול
גיל 4-7 חודשים
- מגיב לצעצועים המשמיעים קולות
- מבחין במוזיקה
- משמיע מלמול מגוון יותר, גרגור וכן צחוק
- "מקשקש" כשהוא נרגש או נסער
גיל 7-12 חודשים
- מפנה ראש לעבר מקור הקול
- מקשיב כשמדברים אליו
- ממלמל באופן חזרתי (בה-בה-בה, מה-מה-מה..)
- מנסה לחקות קולות
- מפיק מילה או שתיים לקראת גיל שנה
גיל 1-2 שנים
- מכיר חלקי גוף ומצביע בהתאם כשנשאל עליהם ("איפה האף? "איפה העיניים?")
- מבצע הוראות פשוטות
- נהנה מסיפורים ושירים
- מצביע על תמונות בספרים
- מרחיב את אוצר המילים שלו
- מתחיל לצרף שתי מלים
גיל 2-3 שנים
- מצרף מילים ומרכיב משפטים פשוטים (2-3 מילים)
- מפיק מגוון עיצורים. הדיבור נעשה ברור יותר, על אף שיתכן שעדיין לא מובן לזרים
- יודע לענות מהו שמו
- שואל שאלות ("איך?", "למה?")
- קורא לחפצים בשמותיהם ויודע לבקש
גיל 3-4 שנים
- הוגה את כל חלקי המילה
- שומע כשקוראים לו מחדר אחר
- עונה על שאלות פשוטות
- מספר סיפור על ספר או סרטון
- מספר על חוויות בגן הילדים
- הדיבור מובן יותר, לא רק לבני המשפחה אלא גם לאנשים זרים
גיל 4-5 שנים
- מקשיב לסיפורים קצרים ויודע לענות על שאלות בהתאם
- משתמש נכונה בתחביר
- מפיק משפטים ובהם ריבוי פרטים
- מתקשר בקלות עם בני גילו וגם עם מבוגרים
- מפיק את מרבית העיצורים נכונה (עדיין יתכנו שיבושים באותיות מסוימות)
גורמים לבעיות שמיעה אצל ילדים
ירידה בשמיעה בקרב ילדים יכולה להיות מולדת או להתפתח בשלב מאוחר יותר בילדות (נרכשת).
הסיבות העיקריות לירידה מולדת בשמיעה כוללות ירידה בשמיעה על רקע גנטי/תורשתי או כתוצאה מזיהומים במהלך ההריון (כגון CMV או אדמת), אשר יכולה להיות מבודדת או חלק מתסמונת כללית יותר. כמו כן, ישנם גורמים נוספים כגון סיבוכים במהלך הלידה, פגות, העדר אספקת חמצן במהלך הלידה שעלולים אף הם לגרום לירידה מולדת בשמיעה.
ירידה נרכשת בשמיעה, לעומת זאת, עלולה להופיע בכל גיל. כאשר מדובר בילדים, הגורמים העיקריים לכך הם דלקות אוזניים כרוניות והמצאותם של נוזלים באוזניים. עם זאת, יתכנו גורמים נוספים כגון נקב בתופית, מחלות שונות כדוגמת דלקת קרום המוח או חזרת, תאונות ופגיעות ראש וכן טיפולים תרופתיים מסוימים.
זיהוי הסימנים המקדימים לבעיות שמיעה אצל ילדים ותינוקות
לא כל מקרה של ילד שאינו מגיב כצפוי מצביע על בעיית שמיעה, אך הנה כמה סימנים שעליכם להיות ערים אליהם:
- ילדכם מיום היוולדו עד גיל חצי שנה אינו נבהל או מגיב לשמע רעש חזק כמו נפילה או טריקת דלת.
- ילדכם בין גיל חצי שנה לשנה אינו מסובב אליכם את ראשו כאשר אתם קוראים לו.
- ילדכם אינו ממלמל או משמיע קולות כלל, אינו מגיב לדיבור אם הדובר לא נמצא אתו בקשר עין.
- ילדכם בין גיל שנה לשנתיים ואינו אומר מילים ראשונות או מפתח שפה, ולקראת גיל שנתיים אינו מתחיל לצרף צמדי מילים לכדי משפטים קצרים.
- ילדכם מעל גיל שנתיים ואינו מפגין התפתחות שפה רצויה, קשה להבין אותו או מבקש מכם שתחזרו על דבריכם לעתים תכופות.
בהמשך המאמר, נסקור את המשמעות של בדיקות שמיעה לילדים ונשפוך אור על הבדיקות העיקריות, המותאמות לגיל הילד ולהתוויה הקלינית – מבחן תגובת גזע המוח שמיעתי (ABR), מבחן הדים קוכליאריים (OAE), בדיקת שמיעה התנהגותית ובדיקת הטימפנומטריה. הבנת בדיקות אלו יכולה לסייע לכם, ההורים, בהבנת התהליך ולהבטיח את המעקב השמיעתי המיטבי עבור ילדיכם.
מדוע בדיקות סינון השמיעה בבית החולים אינן מספיקות?
למרות שבכל בית חולים מבצעים בדיקת שמיעה לתינוק שנולד, אין בכך כל הבטחה לעתיד השמיעה של התינוק או הילד. בעיות שמיעה עלולות להתפתח בגיל מאוחר יותר, ולעיתים אף עלולים להיות מצבים בהם לא בוצעה הבדיקה בטרם השחרור מבית החולים. אם אתם נתקלים במצבים כמו אלו שצוינו מעלה, ומרגישים כי התינוק או הילד לא מגיב אליכם בצורה הצפויה, מומלץ לבצע בדיקת שמיעה בהקדם על מנת לזהות האם אכן ישנה הבעיה ולאתר את אופן הטיפול הנכון ביותר עבורה.
סוגי בדיקות שמיעה לתינוקות ולילדים
בדיקות הדים קוכליאריים (OAE) ו-aABR : בדיקות ההדים הקוכליאריים (OAE) הינה בדיקה זהירה ולא פולשנית המודדת את הצלילים המופקים מהאוזן הפנימית בתגובה לגירויים והיא מתבצעת בצרוף בדיקת aABR. בדיקות אלה משמשות כבדיקת סקר ראשונית וכאמצעי לאיתור לקויות שמיעה כבר ביום-יומיים הראשונים לחייו של התינוק, בעודו שוהה בבית החולים, ועשויה להוות "נורת אזהרה" ראשונה בשלבי זיהוי לקות השמיעה אם אכן קיימת. הבדיקה אורכת מס' דקות קצרות, מבוצעת בשינה ואינה מכאיבה לתינוק.
בדיקת תגובות עצב השמע עד לגזע המוח (ABR): במקרים מסוימים, תקבלו המלצה לבדיקת שמיעה אובייקטיבית ומקיפה יותר – בדיקת עירור פוטנציאלים מגזע המוח השמיעתי (ABR). בדיקה זו, המבוצעת אף היא במצב שינה, מעריכה את הפעילות החשמלית בעצב השמיעה עד לרמת גזע המוח בתגובה לגירויים קוליים. בדיקה זו מסייעת תמונה שמיעתית מלאה יותר ומהימנה יותר של ילדכם ויכולה לזהות בעיות פוטנציאליות לאורך מסלול השמיעה, מה שמאפשר התערבות מוקדמת.
בדיקת שמיעה התנהגותית: בשונה מהבדיקות שהוזכרו קודם לכן, בדיקות השמיעה ההתנהגותיות מתבססות על התגובות של הנבדק עצמו (במקרה זה, התינוק או הפעוט שלכם) לגירויים קוליים שונים. בדיקות אלה מותאמות הן לגילאים השונים של הילדים והן ליכולתם לשתף פעולה, אך המטרה בכולן היא לקבל מידע על ספי השמיעה של ילדכם. הבדיקה מורכבת משני חלקים עיקריים – אודיומטריה לצלילים טהורים (תגובות לטונים שונים) ואודיומטריית דיבור (תגובות לגירויי דיבור שונים).
בדיקת הטימפנומטריה: בדיקה זו אמנם אינה מספקת מידע על המצב השמיעתי של ילדכם, אולם היא מבוצעת לעיתים קרובות במקביל לבדיקת השמיעה ההתנהגותית. זאת, מאחר שהיא מספקת מידע על תפקוד האוזן התיכונה ועשויה להצביע על הפרעות במסלול השמיעתי כגון נוזלים או תת-לחץ באוזן התיכונה. הטימפנומטריה משלימה לרוב את המידע המתקבל בבדיקת השמיעה ומסייעת לרופא בקבלת ההחלטות על אופן הטיפול הדרוש.
איך מתבצעת בדיקת שמיעה לתינוקות?
אם התעורר חשד כלשהו אודות מצב השמיעה של תינוקכם, מומלץ לפנות תחילה לרופא אאג ולבקש להפנות אותו לבדיקת שמיעה. זאת, על מנת לאבחן במדויק את הבעיה, או לשלול אותה. רופא אאג הוא שיחלט האם להפנות את תינוקכם לבדיקות אובייקטיביות (שהוזכרו קודם לכן) או לבדיקת שמיעה התנהגותית.
בדיקת שמיעה התנהגותית לתינוקות מבוצעת בחדר אטום ע"י שני קלינאיות תקשורת, כאשר קלינאית אחת אחראית על השמעת הצלילים הקולות הרלוונטיים ואילו הקלינאית השניה אחראית על צפיה מדוקדקת וזיהוי התגובות של תינוקכם לקול שהושמע.
בגיל כמה שבועות עד כמה חודשים, הבדיקה כוללת השמעת קולות של רעשנים/צעצועים/פעמון וכן השמעת קולות דיבור ושירה בעוצמות שונות באמצעות רמקולים הממוקמים משני צידי התינוק. כמו כן, נבדקת התעוררות של רפלקס בהלה בעוצמות חזקות יותר. הקלינאיות יבדקו האם התגובות של תינוקכם תואמות את המצופה לגילו.
בגיל שנה ומעלה הבדיקות מתבצעות כאשר התינוק יושב על הורה ומשני צידיו רמקולים המשמיעים צלילים וקריאות מימין או משמאל בעוצמות שונות. בהתאם לגיל, יש כבר אפשרות לתת הוראות פשוטות לילד ולקבל מידע נרחב יותר ומהימן יותר על מצב השמיעה.
בתום כל בדיקת שמיעה, הן בקרב תינוקות והן בקרב ילדים בוגרים יותר, תקבלו הסבר מקלינאיות התקשורת שבדקו אתכם על המידע שהתקבל אודות השמיעה של ילדכם וכן הסבר והמלצות להמשך.
בדיקת שמיעה לתינוקות
איך מתבצעת בדיקת שמיעה לילדים?
בדיקת שמיעה לילדים בגיל מבוגר יותר, לרוב מעל גיל שנתיים, נערכת אף היא בחדר אטום ובנוכחות שתי קלינאיות תקשורת.
בגילאים מאוד צעירים, לרוב מושמעים עדיין הגירויים השונים באמצעות רמקולים, הממוקמים משני צידי הילד, כאשר הילד יושב על כסא המותאם אליו והכל נעשה בדרך של משחק. ילדכם יתבקש להצביע על לפצים או תמונות בעוצמת דיבור משתנה. כמו כן, יושמעו לילדכם צלילים שונים (בתדרים ובעוצמות משתנות) ויהיה עליו להפנות ראש לעבר מקור הקול. במקרים רבים נעזרים באמצעים ויזואליים נוספים כגון אורות ובובות מרקדות.
בגילאים מעט יותר גדולים, ננסה לקבל עוד יותר מידע על מצב השמיעה של ילדכם וזאת באמצעות הרכבת אוזניות. הילד ירכיב אוזניות ודרכן יושמעו, לכל אוזן בנפרד, צלילים וכן הוראות פשוטות של הצבעה על חפצים או תמונות. הכל תמיד ייעשה באופן מאוד נעים וידידותי ובעיקר – יותאם ליכולת ולמידת שיתוף הפעולה של ילדכם. שום דבר לא נעשה בכוח או בכפיה, אלא בדרך משחק כיפית, המותירה חוויה חיובית ונעימה (חשוב במיוחד במקרים בהם נדרש מעקב שמיעתי בהמשך).
הכנת הילד לבדיקת שמיעה
בדיקות שמיעה התנהגותיות אינו כרוכות בהכנה מיוחדת. עם זאת, לעיתים קרובות הסיטאוציה עלולה לעורר אי נוחות וחששות אצל ילדים (בעיקר בקרב אלה החוששים מרופאים או נאלצים לעבוד בדיקות רפואיות רבות). לכן, רצוי להקדים ולהסביר לילדכם לאן הם מגיעים ומהי מטרת הבדיקה.
חשוב להדגיש שהבדיקה מבוצעת בחדר אטום וכי עליו להרכיב אוזניות. אם יש אוזניות בבית, רצוי לתת לו להרכיבן ובכך להתנסות ולהפחית את החששות. בנוסף, וכתלות בגילו של ילדכם, ניתן להסביר לו שהוא יתבקש להצביע על חפצים/תמונות, בהתאם לבקשה שישמע "בסוד" דרך האוזניות ואף יתכן שישמע ציפורים דרך האוזניות.
כפי שציינו כבר, הכנה מוקדמת אינה הכרחית. אתם יכולים לסמוך על קלינאיות התקשורת המבצעות את הבדיקה שיסבירו לילדכם את הנחיות הבדיקה בסבלנות ובנועם ויגלו את הקשב והגמישות המתבקשים.
אפשרויות טיפול והתערבות
אם אובחנה אצל ילדכם ירידה בשמיעה, השלב הבא יהיה לפנות לבדיקת רופא אאג, אשר ירכז את הבירור והמעקב השמיעתי של ילדכם ויחליט על אופן הטיפול או השיקום המומלצים.
- מידע על מכשירי שמיעה המותאמים לילדים.
- שתלים קוכליאריים כפתרון לירידה משמעותית בשמיעה.
התערבות רפואית
אם אובחנה אצל ילדכם ירידה הולכתית בשמיעה, יתכן מאוד שניתן לטפל בה ע"י רופא אאג. הרופא עשוי להמליץ על טיפול תרופתי, על ניתוח או על מעקב שמיעתי בלבד. בכל מקרה, חשוב להמשיך אתה מעקב השמיעתי ע"מ לוודא שבעיית השמיעה אינה חוזרת.
שיקום שמיעתי
במקרה של ירידה בשמיעה שאינה ניתנת לטיפול ע"י רופא אאג, יומלץ על שיקום שמיעתי ע"י מכשירי שמיעה או ע"י ניתוח שתל (ישנם כיום סוגים שונים של שתלים, בהתאם למיקום הפגיעה במסלול השמע, אולם השתל הנפוץ ביותר הינו השתל הקוכליארי). חשוב לציין כי שיקום מוקדם ככל שניתן הוא חיוני לצורך התפתחותו ורווחתו של ילדכם – הוא יסייע בהתפתחות השפה והדיבור, ההתפתחות הרגשית והחברתית שלו.
מכשירי שמיעה המותאמים לילדים
התאמת מכשירי שמיעה אצל ילדים נעשית בידי קלינאי תקשורת במרכזי שיקום או במכוני שמיעה המוכרים ע"י משרד הבריאות.
במקרים של התאמת מכשירי שמיעה לילדים, יש צורך בבניית אוזניות מותאמות אישית למבנה האוזן של ילדכם ולהתאים לו את מכשירי השמיעה בהתאם לירידה שלו בשמיעה. כל מקרה הוא ייחודי ומכאן החשיבות שבהתאמת מכשירי השמיעה בידי קלינאיות תקשורת מוסמכות במרכזי השיקום, בעיקר בגילאים הצעירים.
המכשירים מכוונים בהתאם לירידה בשמיעה בכל אחת מהאוזניים. חשוב מאוד לנהל מעקב אחר התגובות של ילדכם ומעקב שמיעתי מסודר, ע"מ לבחון האם ישנם שינויים או בשמיעה וכן להעריך האם יש צורך בכיוונים נוספים של מכשירי השמיעה ובכך להגיע לתוצאות מיטביות.
שתל השבלול
במקרים בהם שיקום הירידה בשמיעה ע"י מכשירי שמיעה אינו אפשרי או אפקטיבי, יתכן צורך בשתל שבלול. אמצעי שיקום זה שונה ממכשירי שמיעה סטנדרטיים, שכן מדובר באביזר המורכב משני חלקים ושחלקו הפנימי מוחדר במהלך ניתוח. החלק החיצוני קולט את גלי הקול מהסביבה (בדומה למכשירי השמיעה) אך ממיר אותם לאותות חשמליים המשודרים לשתל הפנימי ואלה מגרים את סיבי עצב השמע.
חשוב לציין, השיקום השמיעתי אינו מסתיים עם התאמת מכשירי השמעה או ניתוח השתל. בנוסף לצורך במעקב שמיעתי ובכיוונים הנדרשים, יש צורך גם באימוני שמיעה, למידה שמיעתי ובמקרים רבים, גם השלמתם ע"י טיפול שפה ודיבור.
זכרו, בדיקה ואיתור מוקדם של המצב, יכול להבטיח לילדכם את הטיפול הטוב ביותר באמצעות זיהוי מקור הבעיה והטיפול הנכון בה בשלב מוקדם. זהו המפתח להבטחת התוצאות הטובות ביותר עבור ילדים עם בעיות שמיעה. בדיקות שמיעה סדירות, בשילוב עם טיפול מעקב מתאים, יכולות לעשות שינוי משמעותי בחייו של הילד.
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: