מהי אוטוסקלרוזיס
אוטוסקלרוזיס היא הסתיידות הדרגתית של אחת מעצמות השמע באוזן התיכונה. גדילה זו עלולה להתבטא במספר סימפטומים קליניים שאחד מהם הוא ירידה בשמיעה.
סבורים כי אוטוסקלרוזיס הינה תורשתית (ב-50 עד 60 אחוזים מהמקרים מתגלה בעיה זו אצל אחד מבני המשפחה), והשכיחות שלה אצל נשים גבוהה יותר מאשר אצל גברים. ייתכן כי הריון עלול להחיש לפעמים התהוות של אוטוסקלרוזיס. אוטוסקלרוזיס הינה הגורם הנפוץ ביותר לירידה בשמיעה אצל בוגרים צעירים.
מהות הפגיעה באוזן התיכונה
תפקיד האוזן התיכונה הוא להגביר ולהעביר באופן מכני את גלי הקול המרטיטים את עור התוף אל החלק העצבי של מערכת השמיעה (האוזן הפנימית). עיקר עבודה זו מתבצע באמצעות עצמות קטנות מאד (עצמימי השמע) המחוברות זו לזו ולעור התוף ונעות בהתאמה לרטט עור התוף. גדילה לא תקינה של עצם עלולה לגרום לפגיעה ביעילות תנועה עד קיבועה וכתוצאה מכך לפגיעה בהעברה יעילה של צלילים אל האוזן הפנימית. כך, מתרחשת ירידה בשמיעה המתונה בתחילה אך עלולה להגיע לדרגות חומרה רציניות בהמשך.
סימפטומים
סימפטומים של המחלה עלולים להיות, כאמור, ירידה בשמיעה, סחרחורת ורטיגו וטנטון ("צלצולים" באוזניים).
אבחון
אבחון של אוטוסקלרוזיס מתבצע על-ידי רופא אף אוזן וגרון, הנעזר, בין היתר, בתוצאות בדיקת שמיעה המצביעה על מרכיב הולכתי (בשונה ממרכיב עצבי) בירידה בשמיעה. בדיקת שמיעה כזו יכולה להתבצע בכל מכון שמיעה מקצועי.
פתרונות
בחלק גדול של המקרים בהם קיימת ירידה בשמיעה ניתן להסתייע באופן יעיל במכשירי שמיעה. מכשירי השמיעה אינם מרפאים אוטוסקלרוזיס.
טיפול רפואי עשוי להינתן באמצעות נטילת ויטמין D, קלציום ופלואוריד על-מנת להאט את קצב המחלה. אם כי מידת יעילות הטיפול הנ"ל אינה ברורה עדיין.
בהתאם להחלטת רופא אף אוזן גרון ומצבו של המטופל, ניתן לבצע הליך ניתוחי הכולל הסרה במידה כזו או אחרת של אחת מעצמימי השמע – הארכובה (stapes), והחלפתה בתותב זעיר. הליך זה נקרא stapesdectomy והינו בעלי שיעורי הצלחה טובים.
בכל מקרה, בכל חשש לאוטוסקלרוזיס או בהופעת אחד או יותר מהסימפטומים המתוארים לעיל, יש להיוועץ ברופא אף אוזן גרון ולבצע, במידת הצורך, את הבדיקות הנדרשות במכון שמיעה מקצועי.
מאמרים מומלצים...
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: