סימנים לירידה בשמיעה יכולים להופיע בכל גיל, החל מילדים וכלה במבוגרים בגיל השלישי. הדבר עלול להשפיע לרעה על איכות חיינו, בעיקר כאשר מדובר בתקשורת עם הסובבים אותנו – שיחות עם בני המשפחה, מפגש עם חברים, פגישה אצל הרופא, דיבור בטלפון ובעיקר במקומות יותר רועשים, כגון מקום העבודה. זיהוי מוקדם של פגיעה בשמיעה יכול להשפיע באופן משמעותי על אורך זמן השיקום ועל איכותו.
צפו בריאיון עם דנה מירן, קלינאית תקשורת באודיו מדיק, המסבירה מהם הסימנים לירידה בשמיעה ולמי כדאי לפנות:
סימנים לירידה בשמיעה – האם אתם סובלים מהם?
כמעט כל אחד חווה בשלבים שונים של חייו מקרים בהם הוא או היא לא שומעים טוב או מרגישים שהם מתקשים להבין את הקולות מסביבתם, בין אם זה בשיחה בין אנשים, בשיחת טלפון או בהופעת בידור למשל. אך קושי בשמיעה יכול להיות תופעה זמנית שמקורה בעיה רפואית באותו הרגע, לעתים הקולות פשוט חלשים מדי או לא ברורים ולעתים כן מדובר למעשה על ירידה בשמיעה שמהותה לקות או בעיה מתמשכת ואמיתית.
מה יכול לגרום לירידה בשמיעה?
ישנם גורמים רבים לירידה בשמיעה, כאשר חלקם ניתנים לטיפול מהיר וחלקם מצריכים שיקום ארוך יותר. שעווה מצטברת באוזניים או נוזלים באוזן הם מהגורמים הקלים יותר המובילים לירידה בשמיעה, וניתן לטפל בהם בפשטות אצל רופא אף-אוזן-גרון. גורם שכיח נוסף לירידה בשמיעה, הוא כמובן הגיל. באופן טבעי, כמו כל מערכת אחרת בגוף האדם, גם איכות השמיעה הולכת ונחלשת ככל שאנו מתבגרים.
גם מחלות או זיהומים שונים עלולים לגרום לירידה בשמיעה. אחת מתופעות אלו היא אוטוסקלרוזיס (טרשת האוזן) – זיהום דלקתי כרוני במעטפת האוזן הפנימית. היא עלולה להיות זמנית או קבועה, כאשר במרבית המקרים קיים טיפול רפואי המבטל את ההפרעה ומבטל את הליקוי בשמיעה. תרופות אותן נטלנו בעבר או בהווה, עלולות גם הן לגרום לתופעות לוואי זמניות או קבועות, ביניהן ירידה בשמיעה. בין הגורמים הבולטים לירידה בשמיעה בגיל צעיר, ניתן למנות פציעות כגון חבלה, נקבים בעור התוף או חשיפה לרעש חזק, דבר העלול להתבטא, למשל, אצל חיילים. ברוב המקרים, הפתרון הטוב ביותר לאנשים הסובלים מירידה בשמיעה, כאשר אין בנמצא טיפול רפואי, הוא כמובן מכשיר שמיעה מותאם אישית.
מהם הסימנים שניתן לזהות כשקרוב אלינו מאבד את השמיעה?
יש תופעות שונות של ירידה בשמיעה אשר מקורן יכול להיות מגוון, כך למשל יש הבדל מהותי בין פגיעה ביכולת להבין מילים וקולות לבין היכולת לשמוע את אותם קולות. כאשר אנו מחפשים תסמינים לאובדן שמיעה הכוונה היא לתופעות ירידה בשמיעה שמהותה חדות השמיעה והיכולת של המוח לקלוט שאל מערכת השמע נכנסו צלילים מסוימים. בכל מקרה, חשוב להדגיש כי רצוי לא להילחץ מהמצב אלא לגשת לגורם מקצועי, למשל מכון שמיעה מקצועי ומוסמך, על מנת לבצע בדיקת שמיעה ראשונית אשר תוכל לתת פרטים אודות המצב ועל המשך הבחינה שלו.
חשוב לזכור, כי הסימנים לירידה בשמיעה עלולים להופיע לא רק אצל מבוגרים, אלא בכל גיל. הגילאים בהם קל יותר לגלות את הירידה בשמיעה, מכיוון שהם בולטים יותר, הם גילאי הילדות, לצד גילאי הגיל השלישי. כדרך הטבע, איכות השמיעה שלנו יורדת ככל שאנו מתבגרים. בגילאים המבוגרים יותר, מאופיינת הירידה בשמיעה בעיקר בתופעת הפרסביאקוזיס. תופעה זו עלולה להיות מבלבלת למדי, מכיוון שלאדם הסובל ממנה יהיה קשה יותר להבחין בקיומה – היא מאופיינת בפגיעה וירידה בשמיעה בעיקר בתדרים הגבוהים, כאשר השמיעה בתדרים הנמוכים בדרך כלל טובה יותר, ולעתים אף אינה נפגעת כלל.
סימנים נוספים לירידה בשמיעה יכולים להתבטא בכמה צורות, כאשר הראשונה והנפוצה שבהן היא אדם המבקש מן המדבר לחזור על דבריו, או שואל שאלות על מנת לוודא כי הוא שמע נכון – דבר אשר עלול לבלבל את הסובבים אותו, מכיוון שהם עלולים לחשוב כי הוא בסך הכל רוצה להתעמק בנושא השיחה ולא קיימת שום בעיה, לכאורה.
אנשים אלו, הסובלים מירידה בשמיעה, בדרך כלל יגבירו את עוצמת השמע של מכשירים כמו הטלוויזיה, הרדיו והטלפון, מעבר לעוצמה ה"רגילה" בה אנו מאזינים במכשירים אלו, מכיוון שמבחינתם, זוהי העוצמה ה"רגילה".
אנשים עם לקויות שמיעה יהיו בדרך כלל עייפים יותר (וכתוצאה מכך, גם עצבניים יותר) מכיוון שהם מתאמצים יותר מן הרגיל בשמיעת הסביבה והבנת הנאמר סביבם. לעתים, אנשים אלו אף עלולים להימנע מראש ממצבים כמו מפגשים חברתיים או משפחתיים, בשל הקושי והמאמץ השמיעתי המתלווה למפגשים אלו.
כל המקרים האלו אמורים להדליק נורה אדומה אצל קרובי האדם המפגין סימנים אלו. אסור להתעלם מהסימנים הללו, שכן הם עלולים להחמיר במקרה של הזנחה ואף לגרום לנזק בלתי הפיך. בדיקת שמיעה ומפגש עם רופא יכולים להיות הצעד הראשון בדרך לאיכות חיים טובה הרבה יותר.
דוגמא לעור תוף קרוע בקצה תעלת האוזן
תסמינים לאבדן שמיעה בעקבות נקב בעור התוף
אז כיצד תזהו האם אתם באמת שומעים פחות טוב לאחרונה ויתכן שישנה בעיה או שאולי פשוט "נסתמו" לכם קצת האוזניים?
התסמינים שעלולים להעיד על תהליך של אובדן שמיעה
להלן רשימת תסמינים לאבדן שמיעה העשויים להעיד על תהליך מסוים של אבדן שמיעה. אבדן שמיעה יכול להיות ברמה קיצונית וקשה של לקות שמיעה עמוקה (חירשות), יש מצבים של אבדן שמיעה מהיר וזמני וכמובן שיש טווח רחב מאוד של תופעות ירידה בשמיעה – כך שלא כל תסמין מעיד בהכרח שאתם עומדים לאבד לחלוטין את השמיעה ויכול להיות שמקור התסמינים שונה, כך שאנו שוב מדגישים את החשיבות של ביצוע בדיקת שמיעה מקיפה ומקצועית לאבחון מדויק והתאמת המהלכים הבאים בצורה מושכלת ומדעית.
- כאשר אתם חשים כי יש ירידה ברורה ביכולת שלכם לשמוע צלילים מסוימים.
- כאשר אתם שומעים צלילים וקלות אך באופן מעומעם.
- הרגשה של לחץ בתוך האוזן.
- כאב ו/או גוון אדום באזור האוזניים.
- נוכחות הפרשות באזור האוזן החיצונית כאשר מתלווה גם תחושת ירידה בשמיעה.
- שמיעת צלצולים באוזניים.
- עיוות של הצליל כאשר עוצמת הצליל חזקה.
- קושי מהותי בהבנת דיבור או זיהוי צלילים.
לסיכום: ירידה בשמיעה כוללת מכלול של תסמינים וגורמים היכולים להשפיע על המצב. כיום הטכנולוגיה מאפשרת – בהתאם לאבחון כמובן – להתאים פתרונות מתקדמים ויעילים לבעיות שמיעה שונות ולספק לאנשים איכות חיים מצוינת. יש חשיבות מכרעת לאבחון מקצועי ומדויק ולהתאמה אישית של הטיפול הרפואי ו/או עזר השמיעה האופטימלי.
קראו עוד בנושא בדיקות שמיעה – כל מה שצריך לדעת
מאמרים מומלצים...
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: