בדיקות שמיעה הן אמצעי הכרחי לעמידה על יכולות השמיעה של המטופל, שכן במקרה של ירידה בשמיעה, הבדיקות הללו יסייעו באבחון הבעיה ובטיפול בה. לפניכם כמה מבדיקות השמיעה שכולם חייבים להכיר.
בדיקת אודיומטריה
בדיקת השמיעה הנפוצה ביותר. במסגרת הבדיקה, המטופל יושב בחדר אטום לרעש ומקשיב לצלילים ומילים בעוצמות ובתדרים שונים, כאשר המטרה היא לבדוק את יכולתו לשמוע וגם להבין בפרמטרים שונים: הצלילים החלשים ביותר שהוא מסוגל לשמוע (סף השמיעה), יכולת הבחנת דיבור (זיהוי נכון של מילים), באיזו עוצמה הכי נוח לו לשמוע דיבור, מתי עוצמת הצלילים חזקה מדי ועוד.
התאמת מכשיר שמיעה בתוך האוזן
בדיקת ABR
בדיקת ABR היא בדיקה אובייקטיבית המשמשת בהקשר לשמיעה בעיקר לקביעת ספי שמיעה או לאיתור בעיה בעצב השמיעה המרכזי. בשונה מבדיקות שמיעה רבות אחרות, כמו למשל בדיקת אודיומטריה, בדיקת זו אינה דורשת פעולות כלשהן או משוב מהמטופל. את בדיקת ה-ABR נבצע, בין היתר, כאשר ייתכן חשד לבעיה בחלקים הפנימיים יותר של מערכת השמיעה או לביצוע הערכת שמיעה לתינוקות רכים שלא ניתן לבדוק שמיעתם בבדיקת שמיעה סטנדרטית. הבדיקה אינה פולשנית ומתבצעת באמצעות מתן גירוי קולי לנבדק ורישום הפעילות המוחית החשמלית הרלבנטית כתוצאה מגירוי זה.
בדיקת תפקודי תעלת אוסטכיוס
תעלת אוסטכיוס, הידועה גם בשם "חצוצרת השמע", היא מעין צינור שמחבר בין הלוע לבין האוזן התיכונה, ומכיל פתח המאפשר מעבר של אוויר לתוך האוזן ומחוצה לה. אוורור תקין של חללי האוזן חיוני לשמירה על הבריאות האוזן ועל מערכת השמיעה, שכן תחלופת האוויר שומרת על הלחץ שמשני צידי עור התוף זהה, וכך עור התוף יכול לעבוד באופן אופטימאלי. כאשר חצוצרת השמע חסומה מסיבה כלשהי, מעבר האוויר לחלל האוזן התיכונה נחסם – ואז האוויר שנותר בחלל זה נספג, והלחץ שקיים באוזן החיצונית עולה על הלחץ שקיים באוזן התיכונה.
תפקוד תעלת אוסטכיוס
במצב כזה, עור התוף נמתח פנימה, עניין אשר פוגע בתפקוד שלו משמעותית. למצב זה יש טיפולים, כמו ניפוח חצוצרת השמע באמצעות בלון, אך לפני ביצוע הטיפולים בפועל חשוב לבצע בדיקת שמיעה רגילה, כמו גם בדיקות למידת החסימה (אם ישנה כזו). באמצעות הבדיקות הללו, ניתן יהיה להבין את רמת התפקוד של תעלת אוסטכיוס ולהחליט על טיפול מתאים.
בדיקת רפלקס אקוסטי
רפלקס אקוסטי הוא תגובה בלתי רצונית של שרירים מסוימים שקיימים באוזן התיכונה לגירוי קולי בעוצמה גבוהה יחסית. הרפלקס האקוסטי עובד כך שהשרירים באוזן התיכונה מתכווצים למשמע גירוי אקוסטי חזק, וכך למעשה מפחיתים את האנרגיה התנודתית שעוברת מהאוזן החיצונית אל האוזן הפנימית. כפי שניתן להבין, לרפלקס האקוסטי תפקיד חשוב ביותר בשמירה על בריאות האוזן מפני גירויים שעלולים להזיק לה, ולכן רצוי מאוד לבצע בדיקה של הרפלקס האקוסטי במצבים של כאבים באוזניים או ירידה בשמיעה כדי לאתר את מיקום הליקוי השמיעתי, בנוסף לבדיקת השמיעה הסטנדרטית. הבדיקה מתבצעת באמצעות קלינאי תקשורת מוסמך, באופן מהיר ופשוט וללא שום תופעות לוואי.
בדיקת שמיעה אצל ילדים ומבוגרים
בדיקת הדים קוכליאריים
בדיקת הדים קוכליאריים היא בדיקה שמטרתה לקבל הערכה על תפקוד השבלול ולזהות נזק שנגרם לאוזן הפנימית. מטרת הבדיקה היא לבחון את תקינות האוזן הפנימית בלבד, ולא את איכות השמיעה של המטופל. הבדיקה אינה דורשת את שיתוף הפעולה של המטופל, אינה פולשנית ואינה כרוכה בסיכון או באי נוחות כלשהי. במהלך הבדיקה, מונחת בפתח האוזן של המטופל אוזנייה קטנה, באמצעותה מושמעים לו צלילים חלשים. כאשר בתגובה לצליל מתקבל מהאוזן הפנימית הד, העניין מעיד על תקינותה של האוזן הפנימית. כאשר לא מתקבל הד בתגובה לצליל, ייתכן ליקוי כלשהו בשמיעה. במקרה כזה, המטופל יידרש לבצע בדיקות נוספות, כמו למשל בדיקת ABR, על מנת לאשש ולאתר את הבעיה.
בדיקת טימפנומטריה
בדיקה טימפנומטריה היא בדיקה שמטרתה לבדוק את תקינות ויעילות מערכת השמע שנמצאת באוזן התיכונה, ומורכבת מעור התוף ושלושת העצמות הקטנות שנמצאות מאחוריו. תפקידה של מערכת השמע הזו היא להוליך את הקול שנאסף מהאפרכסת דרך תעלת האוזן ואל עבר המערכת העצבית של השמיעה. מדובר במעין בדיקה משלימה, אותה יש לבצע במצבים של לקויות שמיעה הולכתיות כמו הצטברות של נוזלים באוזניים או דלקות אוזניים.
הבדיקה מתבצעת באמצעות טימפנומטר – מכשיר רפואי שמשמיע צלילים בתדירות קבועה מראש, תוך יצירת לחץ אוויר בתעלת האוזן. באמצעות התגובה המתקבלת חזרה לטימפנומטר, נוצר תרשים גרפי שמבטא את יעילות התנועה של עור התוף, תקינות לחץ האוויר באוזן התיכונה וההיענות הכללית של מערכת השמיעה ההולכתית. בהתאם לתוצאות הבדיקה, יוחלט מהלך הטיפול המתאים ביותר לבעיה שממנה סובל המטופל. מדובר בבדיקה קלה ומהירה, שאינה כרוכה בסיכונים מיוחדים, בכאב או בחוסר נוחות.
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: