נגישות

מהם נוזלים באוזניים ומהיכן מגיעים? – כל הסיבות לתופעה

נוזלים באוזניים (או בשמם המדעי – "Serous Otitis Media") הוא מצב בו מצטברים נוזלים או מים באוזן התיכונה, אשר במצב תקין אמורה להיות חלל מאוורר. מדובר בתופעה מוכרת ונפוצה יחסית בקרב תינוקות וילדים צעירים, אך יכולה להתרחש גם אצל מבוגרים. הסיבה להיות התופעה כל כך מוכרת בקרב ילדים, היא שהתעלות המשמשות לאוורור האוזניים הן צרות וקטנות יותר, ולכן עלולות "להחסם" בקלות יחסית ולמנוע אוורור תקין של האוזן התיכונה. לעיתים מספיקה הצטננות קלה, אלרגיה או אדנואידים מוגדלים כדי לגרום להמצאות נוזלים. חשוב לציין כי מקורם של נוזלים אלה אינו חיצוני – לא מדובר בנוזלים שחדרו לאוזן מהמקלחת או הבריכה (ולכן אין סיבה להלחץ מזה).

נוזלים באוזניים אצל תינוקות

נוזלים באוזניים אצל תינוקות

גורמים, סיבות וסימפטומים של נוזלים באוזניים

אחד הסימפטומים הבולטים לקיומם של נוזלים באוזניים הינו ירידה הולכתית בשמיעה. ירידה בשמיעה כתוצאה מהמצאות נוזלים באוזניים עלולה לנוע מחומרה מזערית ועד לבינונית ולפגוע בצורה ניכרת באיכות החיים של האדם (ואף להשפיע על התפתחות הדיבור במקרה של ילדים).

בנוסף, יתכנו עיכוב בהתפתחות השפה והדיבור, תחושת מלאות או חוסר נוחות באוזניים ובעיות בשיווי המשקל.

חשוב לציין שנוזלים באוזניים לא גורמים לרוב לכאבים או לחום (בשונה מדלקת אוזניים חריפה), אולם עלולים להוות מצע נוח להתפתחות דלקות וזו סיבה נוספת לצורך לטפל בהם.

נוזלים באוזניים אצל ילדים

נוזלים באוזניים אצל ילדים

אבחון נוזלים באוזניים

בכל מקרה של חשד לירידה בשמיעה, עיכוב בהתפתחות השפה או במקרים של דלקות אוזניים חוזרות ונשנות – חשוב לפנות לרופא הילדים או רופא אף אוזן גרון. לרוב כולל התהליך מס' שלבים –

  • בדיקה ראשונית – הבדיקה הראשונית לאישוש קיומם של נוזלים באוזניים (וכן במקרים של דלקות אוזניים או הבעיות אחרות) הינה הבדיקה האוטוסקופית. רופא אף אוזן גרון (רופא אא"ג), ולעיתים גם רופא ילדים, יסתכל על עור התוף באמצעות אוטוסקופ, במטרה להתרשם מקיום הנוזלים מאחוריו. בהמשך, יפנה לרוב הרופא לבדיקת שמיעה וטימפנומטריה, אשר ישלימו את האבחנה.
  • בדיקת שמיעהבבדיקת השמיעה מתקבל מידע על השפעת הנוזלים באוזן התיכונה על ספי השמיעה של הנבדק. במקרה זה – יתכן מאוד שתימצא ירידה הולכתית בשמיעה. משמעות הדבר היא שעל אף העובדה שהאוזן הפנימית והעצב עובדים היטב, הבעיה באוזן התיכונה מהווה מעין מחסום שמונע מגלי הקול להגיע באופן המיטבי. ירידה זו היא לרוב ירידה זמנית בשמיעה ותחלוף לאחר טיפול בנוזלים.
  • בדיקת טימפנומטריה – בדיקה הבודקת באופן אובייקטיבי את מצב האוזן התיכונה ואת תנועתיות עור תוף. במקרה של נוזלים באוזניים, נקבל תרשים שמצביע על תנעותיות מוגבלת של עור התוף, בשל המצאות מסה מאחוריו.

שילוב כלל הבדיקות מסייע לרופא לדייק את האבחנה, לנהל מעקב קליני ושמיעתי אחר מצבו של המטופל ולהתאים את הטיפול באופן המיטבי.

אופן הטיפול בנוזלים באוזניים

אופן הטיפול בנוזלים באוזניים אצל ילדים ואצל מבוגרים

אופן הטיפול בנוזלים באוזניים

ההחלטה על הצורך בטיפול וכן על אופן הטיפול בנוזלים באוזניים נעשית ע"י רופא אף אוזן גרון, לאחר קבלת תמונה קלינית ושמיעתית כוללת. לעיתים ימליץ הרופא על מעקב בלבד, מבלי לנקוט בפעולה יזומה כלשהי. במידת הצורך, ובהתאם גם למשך הזמן וגם לחומרת הסימפטומים הנגרמים כתוצאה מהנוזלים – יתכן שהרופא ימליץ על טיפול תרופתי שמרני או על התערבות כירורגית. ניתן לקרוא עוד בנושא ניתוח כפתורים.

 

הערה: מאמר זה מספק מידע כללי ואינו מהווה תחליף לבדיקת רופא מקצועי. לצורך קבלת אבחון מדויק, חשוב להתייעץ לגבי כל מקרה באופן פרטני עם גורם רפואי מוסמך.

מאמרים מומלצים...

איבוד שמיעה פתאומי איך מנקים מכשיר שמיעה בקלות? איך משחררים לחץ באוזניים?

להתייעצות ללא התחייבות

השאירו פרטים ונחזור אליכם:

    מצא מכון שמיעה
    קרוב לביתך

    image not found

    לקטלוג
    מכשירי שמיעה

    image not found
      התקשרו עכשיו
      צרו קשר

    להתייעצות ללא התחייבות השאירו פרטים: