המונח כבדי שמיעה מתייחס, למעשה, למגוון רחב יחסית של אנשים הסובלים מבעיות שמיעה ותופעות של ירידה בשמיעה. למרות השוני והסיבות השונות לבעיות השמיעה, ישנם מאפיינים דומים בקרב אנשים אלה והיבטים שעל כל אחד אשר אובחן כסובל מבעיות אלו צריך להכיר.
כבדי שמיעה עלולים לסבול הן בהיבט הפיזי של הירידה בשמיעה והן בהיבטים פסיכולוגיים ורגשיים של פיתוח לקות בחוש כה בסיסי ונדרש. אלו בעיות הפוגעות החל מילדים ועד קשישים, כאשר מכלול הסיבות יכול להיות פגם פיזי, טראומה, תהליכי בלאי טבעיים ועוד. ישנם דברים שכדאי להבין לגבי התחום ובהחלט יש שלל דרכים וכלים לטיפול כגון מכשירי שמיעה שיכולים לסייע בצורה משמעותית לציבור כבדי השמיעה, לעלות בכמה רמות את איכות החיים וחזרה לתפקוד מלא ואיכותי ככל שניתן.
מאפיינים של כבדי שמיעה
למרות האמור לעיל כי כבדי השמיעה יכולים לסבול משורה של בעיות שמיעה ומצבים של ירידה בשמיעה, עיקר ההתייחסות לנושא – מבחינה מקצועית – הוא לאנשים אשר סובלים מירידה משמעותית בשמיעה, אלו אנשים אשר אינם חירשים כלל אך הם לא שומעים טוב ומתקשים לתפקד באופן נורמאלי כפי שהיה לפני התפתחות הבעיה. כבדות שמיעה נובעת מגורמים שונים כפי שיוסבר בהמשך, אך זו טעות כמובן להתייחס לאנשים אלו כאל "כמעט חירשים" או "פחות חירשים", מדובר על מצב שונה מהותית מחירשות מוחלטת – פיזיולוגית ופסיכולוגית.
מבחינת הירידה בשמיעה (אודיולוגית), כבדי שמיעה מוגדרים כאנשים החווים ירידה בשמיעה עד לרמה של 90 דציבלים, כאשר חירשות היא ירידה של מעל 90 דציבלים. אך יש רבים המשייכים עצמם או שהחברה משייכת אותם למגזר כבדי השמיעה גם ללא שהם עונים על הקריטריון "היבש" הזה אלא סובלים מרמה אחרת של ירידה בשמיעה או בעיות שמיעה אחרות. מאפיינים פיזיים כוללים קושי לנהל שיחות, קושי להאזין למכשירי מדיה (טלוויזיה, טלפון ורדיו למשל), קושי במקום העבודה ושאר היבטים של ירידה בשמיעה. חלק מהקשיים קשורים לתפקוד יומיומי כגון קושי לשמוע בנהיגה, קשיים בלימודים וכיוצא באלו.
מאפיינים פסיכולוגיים של כבדי שמיעה כוללים במקרים רבים בושה על הירידה בשמיעה, לעיתים ישנה הכחשה של הבעיה בשלביה הראשונים, הקושי הפסיכולוגי לאלו שרוב חייהם כן שמעו הוא גדול, יש קושי לא פשוט להורים לילדים כבדי שמיעה וכיוצא באלו עם מכלול של התבטאויות פסיכולוגיות ורגשיות למצב של ירידה בשמיעה – לאדם עצמו ולסובבים הקרובים אליו.
הסיבות לירידה בשמיעה
הסיבות לכך שאדם הופך כבד שמיעה מגוונות מאוד, המשותף הוא פגיעה כלשהי במערכת השמע עצמה או במערכת העצבים ההכרחית לתפקוד מערכת השמע והעברת גירויים קוליים למוח. טראומות עקב תאונות או רעשים חזקים מאוד יכולות לגרום לכבדות שמיעה, מחלות שונות (בילדים למשל) גורמות לעתים לבעיות שמיעה, טיפול רפואי לא מתאים או תגובה בעייתית לטיפול כלשהו, בלאי טבעי של מערכת השמע, פגיעה עצבית וכן הלאה. האבחון המדויק הוא קריטי לצרכי טיפול יעיל ואופטימאלי עבור כבדי שמיעה.
אבחון
יש שיטות שונות לאבחן בעיות שמיעה. כבדי שמיעה עוברים לרוב כמה בדיקות שמיעה שונות לאיתור מקור הבעיה המדויק – למשל מקור אקוסטי תפקודי או מקור עצבי נוירולוגי למשל. אבחון מקצועי, יעיל וממוקד הוא צעד משמעותי בדרך לטיפול ושיפור מהותי באיכות החיים של כבד השמיעה.
טיפולים
לא בכל מקרה של כבדות שמיעה ניתן לטפל, תמיד ניתן לסייע ולהקל בעזרת מכשירי שמיעה או אביזרים אחרים, אך הטיפול אינו תמיד זמין למרבה הצער. טיפול משמר בהחלט אפשרי במקרים רבים, טיפול מסייע בעזרת מכשירי השמיעה הוא היעיל והמקובל ביותר ויש אביזרי שמיעה נוספים כגון טלפונים מוגברים וכיוצא באלו. ניתן כיום לבצע השתלות של אמצעים מתקדמים לשיפור השמיעה – למשל שתל שבלול או שתל BAHA.
מאמרים מומלצים...
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: