מה זה טינטון?
טינטון (הידוע גם בשם טיניטוס) הוא אותם רעשים הנשמעים כמו צלצולים, רחשים או זמזומים כאילו מקורם בתוך האוזניים עצמן. צפצופים באוזניים הם תופעה נפוצה יחסית ומופיעה בקרב 10 עד 17 אחוזים מהאוכלוסייה כתופעה כרונית; כלומר, לפחות אחד מכל עשרה אנשים יחווה בשלב כזה או אחר של חייו את אותה תופעה. למרות שכיחות התופעה, ברוב המקרים צפצופים באוזניים יתגלו כתופעה שפירה, הנותרת רק בגדר מטרד זניח, אליו רוב האנשים מתרגלים במהירות, תוך כמה חודשים מהרגע בו הופיע. למעשה, מטופלים רבים מדווחים כי בשלב מסוים כבר אינם מבחינים בקיומו של טינטון באוזניים כלל.
מה גורם לשמיעת צלצולים באוזניים?
ישנם מספר גורמים אשר ייתכן ואחראיים על הופעת הטיניטוס, כאשר הנפוץ ביותר מבניהם הינו נזק הנגרם לאוזן הפנימית. כל פגיעה במסלול השמיעה בתוך האוזן או במבנה האנטומי שלה עלולה לגרום לשחרור אותות חשמליים מרובים באוזן, הגורמים לאותו טינטון. גורמים נוספים עלולים להיות חשיפה לרעש, טראומה אקוסטית, מחלות כרוניות באוזן, מחלות ויראליות, פציעות פתאומיות או מחלות עצבים, אובדן שמיעה בשל גיל מבוגר, לחץ דם גבוה או שימוש בתרופות מסוימות. אם אתם סובלים מטיניטוס, מומלץ להיוועץ עם רופא לפני נטילת תרופות חדשות על מנת שלא להחמיר את המצב.
מה לעשות במקרה שטינטון מאובחן אצלכם?
כפי שצוין, אם הופיע אצלכם טנטון, ראשית יש לוודא כי אכן מדובר באשליה שמיעתית וכי אין מקור חיצוני כלשהו הגורם לרעש. לאחר שהוכרע כי מדובר בטנטון פנימי, יש לקחת בחשבון כי קיים סיכוי משמעותי שהוא יעלם בתוך שבועות או חודשים ספורים, או שתתרגלו לחיים במחיצתו. יחד עם זאת, מומלץ להכיר את השלכותיה האפשריות של התופעה ולדעת כי קיימים אפיקי טיפול רבים בהם תוכלו לנקוט במידה והתופעה הופכת לכרונית, אינה נעלמת או מתחילה להפריע לאיכות החיים שלכם.
טינטון – מה חשוב לדעת?
טינטונים יכולים להופיע באוזן אחת, בשתי האוזניים או כרעשים כלליים שמקורם אינו ברור, כך שהאדם שומע אותם בראשו אך לא מצליח למקם בדיוק איפה. טינטון כזה יכול להופיע בשני אופנים מרכזיים: כצליל דפיקה או הלימה כנגד האוזן, הנשמע מעט כמו דפיקות הלב (מכונה טיניטוס הולם) או כצליל צפצוף או זמזום, המופיע לעיתים בגלים (מכונה טיניטוס סובייקטיבי ממושך). כמו כל רעש רקע המופיע באופן פתאומי, טיניטוס נחווה כטורדני מעט בהתחלה ולרוב ידרוש זמן הסתגלות כלשהו מאתנו. למרות זאת, גוף האדם ידוע כמערכת סתגלנית במיוחד, ובמרבית המקרים אנו נפתח עמידות אל הרעש ופשוט נפסיק להבחין בקיומם של צפצופים באוזניים. במקרים אחדים, יהיו מטופלים אשר גופם לא יצליח להסתגל אל הטינטון והמטרד רק ילך ויגבר עד שיגיע למצב שהוא פוגם באיכות החיים, פוגע בשינה, משבש את יכולת הריכוז, מעורר חרדות ואף מוביל לחולשה כללית. כל הסימפטומים האלה בתורם מגבירים את התופעה ואת עוצמת הטינטונים, כך שהרבה פעמים מדובר במעגל אכזרי שפוגע בשגרת החיים בצורה מהותית ואינו יודע סוף.
הקשר בין טינטון באוזניים לאיכות השמיעה
למרות שלא נמצא קשר ישיר בין הופעת צפצופים באוזניים לירידה באיכות השמיעה או להיפך, ישנה חפיפה בין התופעות וחלק גדול מהאנשים שסובלים מירידה משמעותית באיכות השמיעה, סובלים גם מטינטונים. דבר זה הוכח לאחר שניכר כי מבוגרים רבים אשר סבלו מירידה באיכות השמיעה בשל גילם המבוגר, חוו תופעות של טינטון וצלצולים באוזניים לראשונה בחייהם. לאחר הופעת צפצופים באוזניים טיפול אצל רופא אא"ג (אף-אוזן-גרון) חייב להיות הצעד הראשון. טינטון המופיע לאורך זמן מצריך בדיקה מקיפה (למרות כי כזכור, לרוב מדובר בבעיה חולפת ולא מסוכנת) אשר יכולה לשלול גורמי סיכון ולאפשר הפנייה לבדיקות נוספות במידת הצורך להמשך טיפול בתופעה.
טיפול בטינטון ודרכי התמודדות עם צפצופים באוזניים
אז איך מטפלים בטינטון? לאחר הבדיקה הראשונית ובמידה ולא נמצא גורם מסכן, ניתן לפנות אל שלל אפיקי הטיפול הקיימים, וחשוב לזכור כי ישנן דרכים להתמודדות והקלה באופן כמעט מיידי. ראשית, מומלץ לשמור על האוזניים מפני רעש חזק מדי. באם אתם מתעתדים לבקר במקומות רועשים או המוניים, מומלץ לבחור בשימוש באטמי אוזניים אשר יגנו על אוזניכם ויקלו על תחושת הקושי שאתם עתידים לחוות באירוע כזה. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי ברוב מקרי הטינטונים, דווקא מצב של שקט מוחלט הוא מצב בו יכולים הצפצופים להופיע ביתר שאת. בהמשך מומלץ לבצע הפניית קשב או הסחת דעת; ככל שתתמקדו יותר בעיסוקים מסיחי דעת, כך תוכלו לקדם ולסייע לתהליך ההסתגלות אל הרעש. אם תרצו להעמיק את עבודת ההסתגלות, תוכלו גם לבחור לעבוד עם קלינאי תקשורת, שיכול לספק כלים מקצועיים שונים להתמודדות.
הבחירה במכשירי שמיעה כאמצעי טיפול
במקרים רבים, הרכבת מכשירי שמיעה יכולה לסייע אצל מטופלים המציגים סימנים של טינטון וירידה בשמיעה ביחד. מכשירי השמיעה יכולים כמובן לשפר את איכות החיים בתחום השמיעה אך גם לסייע ולהקל על הטינטון. ייעוץ אישי ובדיקת שמיעה באודיו-מדיק – מכון לאבחון בעיות בשמיעה, יכול להכיר לכם את מגוון הפתרונות הקיימים בתחום ולמצוא את הפתרון הנכון עבורכם באופן אישי, לשיפור איכות החיים שלכם.
מאמרים מומלצים...
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: