חשיפה לרעש בעוצמה גבוהה ולאורך זמן היא אחד הגורמים המרכזיים לבעיות שמיעה. גם חשיפה לצלילים בעוצמה חזקה שאינם רעש במובן הקלאסי, לרבות מוזיקה, עלולה לגרום לבעיות שמיעה. בהתחשב בכך, יש להבין כי חשיפה למוזיקה חזקה לאורך זמן עלולה לגרום, בין היתר, לירידה בשמיעה וצפצופים באוזניים. לעיתים, אמנם, יהיה מדובר רק בליקוי זמני, אך בחשיפה ממושכת הנזק, לצערנו הרב, יכול להיות קבוע ובלתי הפיך.
מוזיקה חזקה – מדד עוצמת הדציבלים
מטבע הדברים, הרגישות לרעש איננה זהה אצל כלל הציבור ויכולים להיות הבדלים משמעותיים בהגדרה של כל אדם לגבי מה נחשב כצליל חזק באוזניו, או איזו עוצמה של מוזיקה תיחשב לעוצמה חזקה. אולם חשוב לדעת כי ישנו מדד אובייקטיבי הקובע את עוצמת הקול והוא זה המגדיר מה נחשב כעוצמה חזקה. מדד זה, הנקרא מדד דציבלים, קובע כי מוזיקה שהנה מעל 85דציבלים (יחידות מידה למדידת עוצמת הקול) היא מוזיקה חזקה. בברים ובמועדונים, שם מרבית האוכלוסייה נחשפת למוזיקה חזקה, המוזיקה יכולה להגיע ל100 דציבלים ואף מעל לכך וכפי שמיד נפרט, חשיפה לעוצמות רעש כאלו לאורך זמן, עלולה לגרום לבעיות שמיעה חמורות. אולם, גם האזנה למוזיקה בעוצמות גבוהות באופן קבוע באמצעות הטלפון הנייד או התקן אחר בשימוש עם אוזניות, עלולה לגרום ללא פחות נזקים.
ליקוי שמיעה עצבי
כאשר אנו מדברים על בעיות שמיעה הנגרמות עקב חשיפה למוזיקה חזקה, מדובר בדרך כלל בליקוי שמיעה עצבי, המתרחש באוזן הפנימית, באזור אשר אחראי על השמיעה התקינה שלנו. ליקוי שמיעה עצבי עלול לגרום לא רק לפגיעה בטיב השמיעה, אלא לקושי בפענוח של צלילים שונים וכן לתופעות לא נעימות כגון טינטון (צפופים חוזרים באוזניים). כאשר מדובר על חשיפה לזמן קצר למוזיקה חזקה, תופעות אלו יכולות להיות זמניות ולהיעלם לאחר יממה או שתיים. אולם, ככל שהחשיפה תהיה תדירה יותר ומתמשכת יותר, כך גדל הסיכון ביצירת נזקים קבועים לשמיעה.
כיצד ניתן להימנע מבעיות שמיעה?
ישנם מספר אמצעי זהירות אשר ניתן לנקוט בהם על מנת להימנע מנזקים לשמיעה בכלל ונזקים קבועים בפרט. ראשית, כדאי לנסות לצמצם את השהות במקומות רועשים מאוד. שנית, כאשר יוצאים למקומות בילוי בהם יש מוזיקה חזקה, יש לצאת מדי פעם מהמקום במהלך הערב כדי לתת לאוזניים מנוחה. אמצעי נוסף שיכול לסייע מאוד הוא שימוש באטמי אוזניים אשר מפחיתים מאד את החשיפה לעוצמת הרעש ומאידך עדיין מאפשרים לשמוע היטב את המוזיקה וליהנות מהערב, ללא גרימת נזק לשמיעה. לבסוף, כאשר מדובר על חשיפה קבועה לרעשים חזקים, כדאי לעשות בדיקות שמיעה תכופות כדי לוודא את תקינות השמיעה ואם ישנה בעיה, ניתן יהיה לטפל בה בעת התפתחותה ולמנוע נזקים עתידיים.
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: