יכולת קוגניטיבית ויכולת השמיעה
אף על פי שאין בין שתי היכולות מתאם ישיר, עדיין קל להבין מדוע יכולת השמיעה עלולה להשפיע על היכולת הקוגניטיבית. יכולת קוגניטיבית הינה למעשה מכלול של יכולות שכליות שיש לאדם, החל מדמיון, סיווג, תכנון ועוד. היכולת הקוגניטיבית מתפתחת לאורך החיים של האדם, אולם היא גם מושפעת בהתאם מתהליכים גופניים ונפשיים שעוברים עליהם. בפרט, היכולת הקוגניטיבית מושפעת רבות ממיומנויות גנטיות או נרכשות שיש לאדם במהלך חייו ובמשך הזמן, היכולת הקוגניטיבית משתכללת בהתאם לכישרונות ויכולות האדם.
האם נמצאו קשרים כלשהם בין שתי היכולות במחקרים?
באופן כללי כן, אולם כאמור, לא נמצא קשר ישיר. כך, נמצא כי לאנשים הסובלים מלקות שמיעה קלה קיימת סבירות מסוימת של ירידה ביכולת הקוגניטיבית שעולהיורדת בהתאם לרמת הלקות או הירידה בשמיעה. אולם, חשוב לציין שנמצא גם, כי לאנשים שהרכיבו מכשירי שמיעה לאורך זמן הייתה רמה קוגניטיבית דומה לזו של אנשים ללא לקות שמיעה.
ההסברים לקשר האפשרי בין יכולת השמיעה לבין היכולת הקוגניטיבית
חשוב לזכור כי המוח שלנו משתמש בחושים השונים שלנו כדי לקלוט ולעבד את הסביבה. לכן, אם חלילה אחד החושים נפגעים, ייתכן והמוח נמצא במצב שהוא כבר "לא רגיל" להיות בו משום שאחד ממקורות הנתונים שלו כבר לא קיים, או קיים במידה פחותה יותר.
שנית, קיים ההיבט הפסיכולוגי-נפשי – כשאדם מאבד יכולת בסיסית שהייתה לו בעבר, הוא עשוי להסתגר, להפסיק להיות פעיל או לחוות דיכאון. לכן, בהנחה שהיכולת הקוגניטיבית מושפעת מתהליכים העוברים על האדם כאמור, ייתכן שהמצב הנפשי הירוד של האדם שחווה ירידה בשמיעה ישפיע לרעה על תפקודים שונים של המוח.
כמו כן, מבחינה טכנית, אנשים בעלי לקות שמיעה עלולים להשקיע מאמץ קוגנטיבי רב בניסיון להבין את הנאמר.
במידה ואתם או איש יקר לכם מתמודד עם ליקוי שמיעה או ירידה פתאומית בשמיעה, אנו מזמינים אתכם להגיע אלינו לאודיו מדיק, בכדי לקבל שירות מהצוות המקצועי שלנו. אנו נעבור על בדיקות השמיעה, נפענח אותן, נבחן את הצרכים שלכם ובמידת הצורך ביחד נבחר את הפתרון המתאים לצרכים שלכם לשיפור איכות חייכם.