נגישות

שעוות אוזניים היא חומר טבעי המיוצר על ידי הגוף. מטרתו היא להגן על האוזן, אך כאשר אין איזון בין ייצור השעווה והצורך בה, יכול להיווצר עודף בשעוות אוזניים אשר יכול לפגוע במבנה העדין של האוזן ובשמיעה. כיצד מטפלים בנושא זה באופן נכון ובריא?

מה היא תפקידה של שעוות האוזניים?

שעוות אוזניים, הנקראת גם צרומן, נוצרת בתעלת השמע באוזן החיצונית ותפקידה להגן על האוזן. היא לוכדת זיהום, יש לה פעולה אנטי בקטריאלית בזכות היותה חומצית, והיא משמשת לסיכוך עור האוזן. כאשר הכל עובד כשורה, שעוות אוזניים המיוצרת באוזן מופרשת החוצה עם הזמן. כאשר יש ייצור חסר של שעוות אוזניים – ההגנה אינה מספיקה ועור האוזן עלול להפוך יבש וסדוק – דבר המזמין זיהומים ופגיעה במבנה. כאשר קיים ייצור עודף של שעוות אוזניים, תהליך הפינוי עשוי להיות לא מהיר מספיק ולגרום להצטברות שעווה בתעלת השמע באוזן, דבר אשר יכול להוביל לירידה בשמיעה. אצל תינוקות, יש לזכור, כי ירידה בשמיעה עלולה לגרור גם עיכוב בהתפתחות הדיבור. לצד כל אלו, במידה שנוצרת חסימה – פקק שעווה – באוזן, הדבר עלול להוביל לכאבים וזיהומים שגם הם יכולים לפגוע בשמיעה.

 

מה תפקידה של שעוות האוזניים ואיך שומרים על השמיעה?

ממה עשויה שעוות אוזניים?

שעוות אוזניים היא חומר טבעי המורכב מהפרשות של מספר בלוטות והעור עצמו. חלק מהשעווה כולל תאי עור מתים (קרטין) בדומה לקשקשים, רובו מורכב מהפרשה של בלוטות הזיעה (צרומן) וחלקו מהפרשה של בלוטות החלב (סבום) המספקות אלמנט שומני לשעווה. בילדות, השעווה הנפוצה היא רכה ולחה, ועם ההתבגרות, השעווה נעשית קשה וסמיכה יותר.

מה הם הגורמים שעלולים להוביל להיווצרות שעווה עודפת באוזן?

ישנם גורמים רבים העלולים להוביל להצטברות שעווה באוזן כמו מבנה תעלת השמע אינו רגיל: מפותל או צר לדוגמה, גידול שפיר בשם אוסתואמה בתעלת השמע, מחלת עור הקרקפת, זיהומים חוזרים ונשנים באוזן או אפילו ריבוי שיערות באוזניים.

מהי הדרך הטובה ביותר לניקוי שעווה באוזן?

הדרך הטובה ביותר לניקוי שעווה באוזן היא על ידי ניגוב השעווה אשר הופרשה באופן טבעי אל האפרכסת ומחוץ לתעלת השמע. במקרים בהם כבר קיימת הצטברות או כאשר מדובר בשעווה קשה. ניתן גם להיעזר בטפטוף טיפות אוזניים או תכשירים מיוחדים המשמשים להמסת השעווה והפיכתה לרכה יותר. כך עוזרים לאוזן בתהליך הפינוי הטבעי של השעווה העודפת. ישנם תכשירים המבוססים על מיצוי שמן זית והם למעשה שעווה נוזלית בצורת תרסיס אשר עוזרת לרכך ולשחרר את השעווה. אחת השיטות הנפוצות אשר עלולות דווקא לגרום או להחמיר את הבעיה היא שימוש במקלוני אוזניים. שימוש במקלונים דקים המצופים בקצה בצמר גפן עלול לדחוק את השעווה פנימה לתוך האוזן ובמקום לנקות את השעווה העודפת ליצור למעשה פקק דחוס.

למידע נוסף איך לנקות אוזניים בלי לגרום לנזק.

שימוש במקלוני אוזניים יכול להיות בעייתי וגם מסוכן

מתי מבקרים אצל רופא אוזניים?

כאשר אמצעים אלו אינם מספיקים, השלב הבא הוא ביקור אצל רופא אוזניים. שם, הרופא מנקה את השעווה בהזרמת מים בלחצים עולים לאוזן ובמי חמצן. שאיבת שעווה מהאוזן לרוב לא כואבת, אך עם זאת היא יכולה להיות לא נעימה לזמן קצר. ילדים ותינוקות עלולים לפחד מהתהליך. התחושה עלולה להיות מוזרה אך אינה אמורה להכאיב. במידה וקיימים כאבים, יש ליידע את הרופא כי ייתכן שהדבר מעיד על קיום זיהום באוזן. ישנם מקרים בהם שטיפת אוזניים אינה מומלצת – לאחר ניתוחים מסוימים, כאשר יש זיהום או גוף זר באוזן, או כשיש כפתורים באוזניים. במקרים אלו, תתבצע שאיבה עדינה או הסרה ידנית של השעווה.

כיצד מומלץ לבצע שטיפת אוזניים?

ההבנה כיצד לנקות את האוזניים כראוי כרוכה בתהליך של ניקוי האוזן החיצונית קודם כל. חשוב לגשת לניקוי אוזניים בזהירות כדי למנוע סיבוכים אפשריים. צריך מטלית רכה ולחה וטיפות אוזניים, אם מומלץ על ידי איש מקצוע רפואי.

התהליך כולל ניגוב עדין של האוזן החיצונית עם המטלית הלחה כדי להסיר כל לכלוך גלוי. עם זאת, הכנסת כל דבר לתעלת האוזן אינה רצויה, מכיוון שהיא עלולה לדחוף שעווה עמוק יותר או לגרום לנזק. אם הצטברות השעווה היא גדולה וכוללת אי נוחות נמשכת, יש להתייעץ עם מומחה לאוזן, אף וגרון, היא חיונית. הם יכולים להציע הנחיות לגבי שיטות בטוחות, ובמידת הצורך לבצע ניקוי אוזניים מקצועי כדי להבטיח את בריאות האוזניים לפני שטיפת אוזניים עמוקה.

איך שומרים על איזון נכון של שעווה באוזן?

הדרך הטובה ביותר לשמור על רמה תקינה של שעווה באוזניים היא על ידי הסרת שעווה מהחלק החיצוני של האוזן, האפרכסת, על ידי מטלית רכה, הוצאת שעווה מהאוזן באמצעות טפטוף טיפות אוזניים וריכוך השעווה ולאחר מכן ניקוי החלק החיצוני של האוזן והימנעות משימוש במקלוני אוזניים. רצוי להגיע לביקור תקופתי אצל רופא אוזניים ולוודא כי לא קיימת הצטברות שעווה. במידה וקיימת, הסרת השעווה העודפת תעשה במקרים אלו על ידי הרופא.

 

כדאי להקפיד על כללים אלו במיוחד בקרב תינוקות, ילדים, קשישים ואנשים המשתמשים במכשירי שמיעה וכן כל מי שסובל מזיהומים חוזרים ונשנים באוזניים או שידוע כי קיים מצב של היווצרות עודף שעווה מכל סיבה אחרת.

 

 

מאמרים מומלצים...

איך מנקים מכשיר שמיעה בקלות? סימנים לירידה בשמיעה איך לנקות אוזניים בלי לגרום לנזק

להתייעצות ללא התחייבות

השאירו פרטים ונחזור אליכם:

    מצא מכון שמיעה
    קרוב לביתך

    image not found

    לקטלוג
    מכשירי שמיעה

    image not found
      התקשרו עכשיו
      צרו קשר

    להתייעצות ללא התחייבות השאירו פרטים: