הסירוב להרכיב מכשירי שמיעה אצל אלה הנזקקים לו קיים אצל צעירים ומבוגרים כאחד והוא נובע ממגוון סיבות. מדי יום אנחנו נתקלים בשאלות של קרובים בנושא זה, ובחרנו לרכז עבורכם הסברים וטיפים שיוכלו לסייע לכם לשכנע את קרוביכם להרכיב מכשירי השמיעה.
ההבנה כי הנושא אינו רציונלי אלא אמוציונלי
הרכבת מכשירי שמיעה עשויה להפיק תועלת רבה מאד עבור המשתמש, בני משפחתו, חבריו ומעגלים חברתיים נוספים. אולם, אנשים שטרם חוו תועלת רבה זו אינם תמיד מסוגלים להפנים את עוצמת החסר שהם חווים בחיי היום יום.
עבור אותם אנשים, עצם הרכבת מכשיר השמיעה היא פעמים רבות עדות לליקוי גופני, זיקנה, או סמל לאיזשהו אירוע (פציעה או טראומה) שחוו וכדומה.
לכן, חשוב להבין את הרקע הרגשי להתנגדות ולא לייצר מצב של כפייה כלפי האדם המסרב להרכיב מכשירי שמיעה.
בחלק גדול מהמקרים ההתנגדות של אותו אדם להרכבת מכשירי שמיעה תלווה בנימוק או סדרה של נימוקים רציונליים לכאורה. דעו, כי רובם ככולם של נימוקים אלה אינם באמת רציונליים אלא רצון להדוף את ניסיונות השכנוע שלכם.
אז מה אפשר לעשות כשקרוב משפחה מסרב להרכיב מכשיר שמיעה?
אל תוותרו
הנזק הנגרם למי שזקוק למכשירי שמיעה ואינו מרכיב אותם הוא גדול – הניתוק החברתי, הסתגרות, פחות פעילות וכדומה. התמידו בהעלאת הנושא מדי פעם בפעם ודברו על הנזק שהוא גורם לקרוב ומשפחתו.
השתמשו בדוגמאות מחיי היום-יום כדי להמחיש את החסר
"פעם היית יוצא יותר", "הנכדים לא מצליחים לדבר איתך בטלפון", "את זוכרת שאתמול לא הצלחת להבין את מה שנאמר לך?" כל אלה הן דוגמאות הממחישות את הקשיים שאיתם מתמודד אותו אדם כל יום. השתמשו בהן בעדינות אך בסמיכות לזמן התרחשותם כדי להציב מראה אמיתית בפני האדם המתקשה אך מסרב לטפל בזאת.
אבחון בעיית שמיעה הוא אבן הדרך הראשונה בדרך לפתרון הבעיה
בדיקת שמיעה שבסיכומה המלצה על שימוש במכשירי שמיעה היא המקפצה העיקרית להתנעת הטיפול בבעיה. ברגע שיש תיעוד מוכח כי קיימת בעיה ולא ניתן להתכחש לה יהיה קל יותר לאותו אדם להתחיל בתהליך להרכבת מכשירי שמיעה. בדיקת שמיעה היא קצרה יחסית (כ-20 דקות), אינה פולשנית או כרוכה באי נעימות או כאב כלשהו.
כשהסירוב להרכיב מכשיר שמיעה קשור לאסתטיקה
מכשירי השמיעה של פעם אכן היו מגושמים יחסית, גדולים והיה קשה מאוד להתעלם מקיומם אצל האדם. עם זאת, מכשירי השמיעה המקדמים הקיימים כיום הם קטנים ומעוצבים באופן מותאם יותר לאוזן האנושית. כמו כן, חשוב להדגיש שניתן להתאים את מכשיר השמיעה ללקוח מבחינות רבות, לרבות מהפן האסתטי. קיימים אפילו מכשירי שמיעה או אביזרים נלווים המעוצבים מראש כדי שייראו כמו אוזניות או דיבורית.
כשהסירוב להרכיב מכשיר שמיעה קשור לחוסר מודעות
בסופו של דבר, אנשים רבים אינם מבינים כראוי את חשיבותם של מכשירי שמיעה. מעבר לתפקידם הבסיסי בסיוע לאדם לתפקד בחיי היומיום, יש להבין שלמכשירי שמיעה יש פעמים רבות תפקיד חיוני עבור שיקום שמיעה ועצירת הידרדרות השמיעה. לכן, גם אם ייתכן שהקרוב שלכם יוכל לעבור תהליך של שיקום שמיעה, סביר להניח שלצד התהליך (או כחלק בלתי נפרד ממנו) הוא יצטרך להרכיב מכשיר שמיעה.
בנוסף, יש לציין כי ככל שהאדם מתאמץ יותר לשמוע את סביבתו, כך האנרגיה או המשאבים מתהליכים קוגניטיביים אחרים מצטמצמים ומומלץ לציין נתון זה בפני הקרוב, במיוחד עם עבודתו ומעשיו היומיומים דורשים ריכוז, חשיבה מאומצת ושאר יכולות קוגניטיביות. בנוסף, ליקויי שמיעה מסוימים שהיו קבועים או זמניים, יכולים להחמיר בעקבות חוסר הרכבת מכשיר שמיעה וגם את זה מומלץ לציין, לא כטקטיקת הפחדה, חלילה, אלא כציון עובדה, על מנת שיקבל החלטה מושכלת כאשר כל העובדות בידו. במקרים כאלו, מומלץ להיוועץ על כך עם גורם מקצועי ולהסביר לקרוב את המשמעות של הסירוב לטווח הרחוק.
מעבר על האפשרויות השונות במכשירי השמיעה החדישים
לצד ההסברים לעיל, ניתן ואף רצוי, לספר לאדם על התכונות החדשניות במכשירי שמיעה, שיכולים להקל על חייו לצד הסיוע בתחום השמיעה בלבד. קיימים מכשירים המתחברים לסמארטפון או לטלוויזיה, קיימים מכשירים עם שלט המאפשרים לאדם לשלוט מרחוק על מכשיר השמיעה מבלי לגעת בו ולהצביע על קיומו וכמו כן, קיימות אפשרויות התאמה שונות לסביבות כאלה ואחרות. למעשה, האדם לא יצטרך לשנות דבר משגרת יומו על ידי הרכבת מכשיר השמיעה ואף, יוכל להסתייע בו במקום אוזניות, דיבורית וכדומה.
לסיכום, נציין רק שלעיתים השכנוע לוקח זמן, אולם הוא חיוני לבריאותו של האדם לטווח הארוך. זכרו, מכשיר שמיעה הוא אביזר בעל חשיבות של ממש, בכוחו להשפיע רבות על איכות חייו של האדם היקר לכם והוא לא נועד רק להקל על הבעיה באופן טכני.
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: