נגישות

כנראה שאין אדם שלא מכיר את הלחץ באוזניים שמתרחש כאשר אנו טסים לחו"ל, בעת ההמראה והנחיתה של המטוס. עם זאת לחץ באוזניים יכול להופיע גם בעלייה להר, בירידה תלולה במהלך הנסיעה ברכב, בצלילה או אפילו בנסיעה מהירה במעלית לקומה גבוהה מאד. ההרגשה באזניים בעת שינויי לחץ יכולה להתבטא באי נוחות או כאב, הרגשה של דחיסות או מלאות ואף בירידה בשמיעה בדרגה קלה או מתונה. אז מה גורם ללחץ באוזניים ובראש ואיך מתמודדים איתו?

מתי מרגישים לחץ באוזניים?

לאוזניים יש מבנה אשר מורכב משלושה חדרים המופרדים זה מזה על ידי קרומים דקים. תעלת השמע החיצונית מסתיימת בעור התוף המפריד בינה לבין האוזן התיכונה אשר גם בה יש אויר. קרום נוסף מפריד בין האוזן התיכונה לאוזן הפנימית שבה יש נוזל. האויר מגיע אל חלקי האוזן ממקומות שונים. תעלת השמע החיצונית פתוחה אל העולם שסביבה והלחץ ששורר בה הוא הלחץ שקיים בסביבה החיצונית לאוזן. האוזן התיכונה כוללת אוויר המגיע אליה דרך תעלה צרה הנפתחת לחלל הלוע ומחברת למעשה בין האף, האוזן והגרון. תעלה זו נקראת חצוצרת השמע או תעלת אוסטכיוס. כאשר קיים הבדל בלחצים בין האוזן התיכונה לתעלת השמע החיצונית, עור התוף הופך מתוח, ומורגש לחץ באוזן. כאשר עור התוף מתוח, גם העברת צלילים הופכת אפקטיבית פחות ויש ירידה בשמיעה.

טיפוס בגובה רב יכול לגרום ללחץ באוזניים ואף לכאבים

 Image by Simon from Pixabay – טיפוס בגובה רב יכול לגרום ללחץ באוזניים ואף לכאבים

לחץ באוזניים בזמן טיסה

לחץ מופעל על הגוף כל הזמן. הסיבה שבגלל אנחנו לרוב לא מרגישים את הלחץ נובעת מכך שהלחץ קיים לא רק חיצונית לגוף אלא גם בתוכו. הלחץ המופעל על עור התוף שקול ללחץ האטמוספרי (לחץ ברומטרי) הקיים באותו המקום. ככל שעולים, "עמוד האוויר" באטמוספירה סביבנו קצר יותר – והלחץ יורד. בגובה 5.5 ק"מ בערך מעל לפני הים – הלחץ שיופעל יהיה כחצי מהלחץ המופעל בגובה פני הים.

הלחץ מורגש כי לאוויר מעלינו יש משקל. למים יש משקל רב יותר. לכן אם אנחנו נצלול לעומק של עשרה מטרים אנחנו נרגיש לחץ המופעל על ידי 10 מ' מים מעלינו ששקול ללחץ של אטמוספירה שלמה אחת.

תחושה דומה נרגיש כאשר נרד ירידה מהירה במעלית מקומה 20, נרגיש היטב את הירדה גם באוזניים. , גם חופשית במים, תניב לחץ גם בירידה משמעותית הרבה פחות – אחרי 2-3 מ' כבר נרגיש את שינוי הלחץ.

בטיסות, עור התוף יכול להרגיש את שינוי הלחצים בשני הכיוונים: בהמראה, לחץ האוויר החיצוני יורד ועור התוף נדחף לכיוון חוץ האוזן. בנחיתה – לחץ האויר החיצוני עולה במהירות ועור התוף נדחף פנימה לתוך חלל האוזן התיכונה. בשני המקרים התחושה תהיה דומה – לחץ.

צלילה לעומק

 Photo by tirachard from freepik –  בעת צלילה לעומק נגרם לחץ על גוף הגוף והדבר מורגש מיוחד באוזניים

איך ניתן לשחרר לחץ באוזניים?

על מנת שהלחץ יוקל, יש לדאוג לאיזון לחצי האויר בין הסביבה החיצונית והאוזן התיכונה. כיוון שהאוויר מגיע לאוזן התיכונה דרך חצוצרת השמע – ההתמודדות תהיה עם פתיחה מספקת של התעלה לאפשר את שינוי הלחץ הנדרש.

דרך מוכרת להשוואת לחצים היא באמצעות פמפום: סגירת הפה והאף ונשיפה חזקה. נשיפה כזו תפתח פיסית את תעלת השמע אך עלולה ליצור דחיסת יתר אשר תפגע בעור התוף. דרכים עדינות יותר לפתיחת התעלה הן על ידי פיהוק, לעיסה או בליעה – לכן מומלץ לאכול משהו או ללעוס מסטיק בעת המראות ונחיתות.

במידה שקיימים נוזלים ותעלת השמע חסומה, למשל במקרה של צינון, ייתכן ונתקל במצב של לחץ באוזניים שלא משתחרר. רצוי להשתמש בתרופות להקלה על הגודש בעת המראות ונחיתות על מנת שניתן יהיה להשוות לחצים בין חלקי האוזן השונים ולמנוע פגיעה.

לחץ חזק באוזניים עלול לגרום למיגרנה או כאב ראש

 Photo by freepik לחץ חזק באוזניים עלול לגרום למיגרנה או כאב ראש

מקרי קיצון: דימום מהאוזן במקרים של לחץ גבוה

במקרים בהם קיים הפרש לחץ מהיר ומשמעותי, ייתכן כי הפרשי הלחצים יגרמו לקרעים בעור התוף, מה שיגרום לנוזלים או אפילו לדם לזלוג מתוך האוזן בשל הקרע בעור התוף. זהו מצב נדיר, ובכדי להימנע ממנו, מומלץ לנקוט באמצעים שהוזכרו קודם לכן ולנסות לאזן את הלחץ באמצעות לעיסת מסטיק או אוכל.

 

מאמרים מומלצים...

התאמת אטמי אוזניים טינטון (טיניטוס) – בעיית צפצופים באוזניים מכשירי שמיעה קטנים – פתרון קטן לבעיה גדולה השפעת מוזיקה חזקה על בעיות שמיעה

להתייעצות ללא התחייבות

השאירו פרטים ונחזור אליכם:

    מצא מכון שמיעה
    קרוב לביתך

    image not found

    לקטלוג
    מכשירי שמיעה

    image not found
      התקשרו עכשיו
      צרו קשר

    להתייעצות ללא התחייבות השאירו פרטים: