כולנו מכירים היטב את התופעה ובהחלט לא ששים לסבול ממנה: אוזן סתומה יכולה להוות מטרד אמיתי, ובייחוד כאשר האוזן נסתמת בתדירות גבוהה יחסית. לפניכם מרבית הסיבות להיווצרותה של אוזן סתומה, הדרך שבה ניתן לשחרר את האוזן ומה כדאי לעשות כאשר האוזן נסתמת לעיתים תכופות.
אוזן סתומה – למה זה קורה?
על מנת להסביר למה האוזן נסתמת, יש להבין תחילה את האנטומיה של האוזניים שלנו והאופן שבו הן עובדות: האוזן שלנו מורכבת משלושה חלקים עיקריים – האוזן החיצונית, האוזן התיכונה והאוזן הפנימית. באוזן התיכונה קיימות שלוש עצמות קטנות בשם "עצמות השמע", וכמו כן חיבור חצוצרת השמע, או בשמה האחר: תעלת אוסטכיוס. בעוד שהאוזן החיצונית – שהיא למעשה כל האזור שבין האפרכסת ועד לעור התוף – פתוחה לאוויר ואינה רגישה לשינויי לחץ אטמוספיריים, האוזן התיכונה מורכבת מחלל קטן של אוויר. על השוואת הלחצים בחלל האוויר הזה, אמונה תעלת אוסטכיוס – מעין צינורית קטנה שמחברת בין חלל האף והפה לחלל האוזן התיכונה.
לעיתים קרובות, אוזן סתומה תיווצר כאשר יתרחשו בסביבתנו שינויים בלחץ האטמוספירי, או באופן מדויק יותר: כאשר יווצרו הפרשים של לחץ אוויר בין הסביבה שלנו לבין האוזן התיכונה שלנו. מצבים כאלה יכולים להתרחש בעת נחיתת מטוס שאנו נמצאים עליו, בעלייה לירושלים, בירידה לים המלח, במהלך צלילה ועוד. את המצב הזה, לרוב נוכל לפתור בקלות באמצעות בליעת רוק, פיהוק, לעיסה ועוד – שלמעשה יסייעו לנו לבצע השוואת לחצי אוויר באוזן התיכונה.
יש לציין כי ישנם אנשים שסובלים מחצוצרת שמע צרה במיוחד, ולכן מועדים לסבול מאוזן סתומה לעיתים תכופות יותר. ילדים קטנים, למשל, נוטים לסבול מחצוצרת שמע צרה, אך לעיתים קרובות – מצב זה נפתר או משתפר מעצמו במהלך הזמן. בנוסף, ישנם גם מקרים בהם האוזן עלולה להיסתם כתוצאה מהצטברות בעיקר של שעווה בתעלת האוזן החיצונית, שיוצר מעין "פקק" שסותם את האוזן. כמו כן, אוזן סתומה יכולה להיגרם גם כתוצאה מצינון – כאשר הנזלת שמצטברת באזור האף למעשה סותמת את חצוצרת השמע.
איך לשחרר אוזן סתומה?
כאמור, אוזן סתומה יכולה להוות מטרד של ממש, שכן מצב זה לא רק פוגע לנו באיכות השמיעה, אלא גם מתאפיין לא פעם בכאבי אוזניים, חוסר נוחות ועוד. אז איך לפתוח אוזן סתומה? בכל מקרה של חשש רפואי, קליני או אחר, יש לפנות לרופא ולהיוועץ בו בטרם ביצוע פעולות לפתיחה אן הקלה על הסתימה.
לפניכם כמה דרכים יעילות לפתיחת האוזן, בהתאם לסיבה שבגללה האוזן נסתמה:
- אוזן סתומה בשל לכלוך באוזן החיצונית – יש לנקות את הלכלוך בעדינות באמצעות מקל אוזניים. יש להקפיד שלא לדחוף את מקל האוזניים אל עומק האוזן, שכן פעולה זו עלולה לדחוף את הלכלוך עמוק יותר פנימה. כמו כן, חשוב להקפיד על היגיינה ולנקות את האוזניים באמצעות מקל אוזניים אחת למספר ימים, על מנת למנוע מהלכלוך להצטבר באוזן. מידע נוסף על ניקוי אוזניים במקלות אוזניים. בכל מקרה אחר, כאמור, יש לפנות לרופא לצורך ביצוע ניקוי התעלה ופתיחת הסתימה בהתאם.
- אוזן סתומה על רקע צינון – ניתן להיעזר במקלחות חמות, שאיפת אדי מים המכילים מלח, שימוש בשמנים אתריים – כמו למשל שמן לבנדר או מנטה, אכילת ג'ינג'ר ועוד. המטרה במקרה זה היא לייבש את הצינון עצמו ובכך, להפטר מן הנוזלים המיותרים באוזניים. בכל מקרה של חשש רפואי, קליני או אחר יש לפנות לרופא.
- אוזן סתומה על רקע של הפרשי לחצים – יש להקפיד לבצע השוואת לחצים באמצעות לעיסת מסטיק, סתימת האף עם האצבעות ונשיפת אוויר בזהירות דרך האף הסתום, בליעת רוק ועוד. אם אתם יודעים כי אתם עומדים בפני הפרש לחצים, רצוי לבצע את הפעולות הללו מראש ותוך כדי שמתרחשים ההפרשים הללו, שכן כשכבר נוצר הפרש לחצים, חצוצרת השמע נוטה להתכווץ ואז קשה יותר להפיק תועלת מהפעולה. בכל מקרה שהמצב אינו משתפר בתוך זמן קצר או אף מחמיר יש לפנות לייעוץ רפואי.
מה ניתן לעשות כאשר האוזן נסתמת לעיתים קרובות?
בשונה ממה שנהוג לחשוב, אוזן סתומה לא רק מהווה מטרד פשוט שגורם לנו לאי נוחות, אלא עשויה לסכן את בריאות האוזן שלנו – ובייחוד כאשר האוזן נסתמת לעיתים קרובות. מצבים מתמשכים של אוזן סתומה, עלולים לגרום לנזק לאוזן התיכונה – מצב בו ישנה חדירה של נוזלים אל חלל האוזן התיכונה, אשר גורם בתורו לדלקות. כאשר הדלקות הללו חוזרות ונשנות, הן עלולות להוביל למצב של פגיעה קבועה בשמיעה.
מסיבה זו, אם אתם חווים אוזן סתומה לעיתים קרובות, חשוב מאוד לפנות לרופא אף-אוזן-גרון, שיבדוק את הסיבה לכך שהאוזן נסתמת ויוכל להתאים לכם טיפול למצב, כמו למשל הרחבת חצוצרת השמע באמצעות בלון תותב או ביצוע ניתוח כפתורים – במסגרתו מותקנים פתחים קטנים בעור התוף, שמאפשרים השוואת לחצים באוזן התיכונה.
שימו לב! בכל מקרה של ספק, חשש, כאבים, החמרה, מצב שאינו נפתר תוך זמן קצר או אחר, יש לפנות לטיפול רפואי בהקדם.
מאמרים מומלצים...
להתייעצות ללא התחייבות
השאירו פרטים ונחזור אליכם: