נגישות

כולנו רוצים אוזניים נקיות. אנחנו רק צריכים לזכור כי התפקיד של האוזניים הוא קודם כל לשמוע, ורק אחר כך מגיע הניקיון. חלקנו גם יתפלא לשמוע כי לשעוות האוזן שלעתים קרובות מתייחסים אליה כלכלוך לכל דבר ועניין, היא בעלת תפקיד חשוב באוזנינו: הרי יש סיבה ביולוגית ותפקודית לכך שהאוזן שלנו מפרישה שעווה. לעתים, ניקיון של האוזניים עלול לגרום לנזק. אז איך לנקות אוזניים בלי לגרום לנזק? על כך במאמר זה.

למה אומרים שמקלות אוזניים יכולים להיות מסוכנים?

האמצעי הפופולרי ביותר לניקוי החלק הפנימי של האוזן הוא ללא ספק מקלוני האוזניים, אלו מקלונים קטנים ודקים, עם ציפוי צמר גפן בשתי הקצוות שלהם. בפועל ישנה המלצה כללית להימנע מניקוי האוזניים באופן תדיר באמצעות מקלונים אלו מכיוון שבמקרים רבים פשוט דוחפים את השעווה והלכלוך בתוך האוזן עמוק יותר פנימה, מה שעשוי לגרום לכאב, לחץ, דלקות אוזניים מכאיבות ואפילו ירידה בשמיעה באופן זמני או קבוע כתוצאה מחסימה של תעלת האוזן.

שימוש לא תקין ואגרסיבי מדי במקלות האוזניים התמימים למראה עלול לגרום אף לנזק קבוע. כך שלמרות הפופולריות של ניקוי האוזניים בעזרת המקלונים הללו ולמרות התחושה הנעימה שהם מקנים בתוך האוזן, רצוי להימנע משימוש בהם למטרה זו, לכל הפחות בכל מה שקשור לתעלת האוזן עצמה (להבדיל מהחלקים החיצוניים של האוזן).

 

מבנה האוזן

אנטומיית האוזן

יתרונות ניקוי אוזניים עם מקלות אוזניים:

דיוק: מקלות אוזניים מאפשרים ניקוי מדויק ולהגיע לנקודות צפופות בעדינות.

הסרת שעווה: מקלות אוזניים יכולים לעזור להסיר עודפי שעוות אוזניים ולשפר מעט את השמיעה.

היגיינה: ניקוי מונע הצטברות של לכלוך ולחות, ומפחית את הסיכון לזיהום.

נוחות: זה יכול להקל על גירוד ואי נוחות הנגרמים משעוות אוזניים.

שמירה על אוזניים נקיות באמצעות מקלות אוזניים

שמירה על אוזניים נקיות באמצעות מקלות אוזניים

חסרונות של ניקוי עם מקלות אוזניים:

דחיפת השעווה: שימוש לא נכון עלול לדחוף את השעווה עמוק יותר, ולהוביל לחסימה באוזן ואפילו להיווצרות פקק באוזן.

סכנת פציעה: מקלות עלולים לפגוע באוזניים עדינות, ולגרום לכאב או לפציעה.

סכנת זיהום: גירוד בתעלת האוזן עלולה להכניס חיידקים, ולגרום לזיהום.

נזק לעור התוף: טיפול שגוי עלול לפגוע בעור התוף ולהשפיע על השמיעה.

חשוב להשתמש בזהירות במקלות אוזניים או לבקש עזרה כדי לא לפגוע באוזניים או באיכות השמיעה שלכם.

שמירה על אוזן נקייה וגם בריאה

שמירה על אוזן נקייה וגם בריאה

לנקות רק כשהשעווה כבר מחוץ לאוזן

שעוות האוזניים אמורה להיות שם (שעוות האוזן ידועה גם בשמה המקצועי יותר – cerumen – צרומן), היא מהווה חלק בלתי נפרד מתפקוד תקין של מערכת השמע ושל האוזן. לאוזן מערכת ניקוי עצמית יעילה במיוחד, שומנים ושמנים בתעלת האוזן לוכדים חלקיקים שונים ומובילים אותם החוצה מהאוזן בצורת שעווה. השעווה הזו נופלת מהאוזן בלי שנשים לכך לב בכלל. לכן בפועל אין צורך לנקות את האוזניים – בייחוד לא את החלקים הפנימיים – משעווה כאשר מדובר על ייצור תקין שלה. השעווה אינה מפריעה לשמיעה כלל. אפשר להיפטר משאריות של שעוות אוזניים באמצעות מקלון צמר גפן, מגבון לח או שטיפה עדינה אך רק כאשר השעווה כבר מחוץ לאוזן.

 

ניקוי אוזניים בדרך הנכונה

 

אז מה עושים ואיך מנקים?

ניקוי של האוזניים צריך להיעשות רק בצורה חיצונית ובעזרת מטלית נייר למשל. ניתן להשתמש במקלוני אוזניים, אך מכיוון ובקלות ניתן לדחוף את השעווה פנימה עדיף להשתמש בעצם רחב יותר ורך יותר, אשר ישאר בחלק החיצוני של האוזן.
אמנם אין דרך למנוע מהשעווה להצטבר, אך ישנן דרכים שונות ותכשירים שונים, חלקם מכיל שמנים האמורים למוסס את שעוות האוזן, אשר יכולים להקל על ההצטברות. ניתן להתייעץ עם רופא אף אוזן גרון או לשאול בבית המרקחת.
במקרים של הצטברות מופרזת של שעווה, הפרשות או תחושה של חסימה בתעלת האוזן יש לפנות בהקדם לאבחון רפואי אצל רופא אף אוזן וגרון, ובדרך כלל הטיפול יהיה מהיר ויעיל וכרוך באי נעימות מועטה.

** נקיון נכון של האוזניים חשוב מאד גם למרכיבי מכשירי שמיעה, אשר יכולים לחוש בחסימה של השמיעה בזמן הצטברות השעווה. לא כדאי לקחת את הסיכון של דחיפת השעווה לתעלת האוזן בניקוי לא נכון, אלא לפנות לרופא המטפל או לסופר פארם לקבלת עזרי ניקוי אחרים.

 

מאמרים מומלצים...

מהי לקות שמיעה? השפעת מוזיקה חזקה על בעיות שמיעה טינטון (טיניטוס) – בעיית צפצופים באוזניים

להתייעצות ללא התחייבות

השאירו פרטים ונחזור אליכם:

    מצא מכון שמיעה
    קרוב לביתך

    image not found

    לקטלוג
    מכשירי שמיעה

    image not found
      התקשרו עכשיו
      צרו קשר

    להתייעצות ללא התחייבות השאירו פרטים: